„Нафтекс Петрол“ е купувачът на пакета от 20.584 млн. акции или 18.84% от капитала на „Петрол“ АД, става ясно от седмичния бюлетин на Централен депозитар.

Дружеството, еднолична собственост на „Петрол“, вече притежава 23.794% от капитала. Припомняме, че транзакцията бе осъществена по време на търговската сесия от 2 април, а стойността й възлезе на 87.07 млн. лв.

Продавач по сделката е "Нафтекс Ойл Енд Шипинг Корпорейшън"-ОАЕ, закупил пакета именно от „Нафтекс Петрол“ в края на 2005 г.

В началото на месеца стана ясно, че „Петрол“ АД има намерение да сключи договор с „Лукойл България” ЕООД за продажба на част от бензиностанциите си.

За евентуалното сключване и осъществяване на планираната сделка се изчаква разрешение от антимонополния регулаторен орган в лицето на Комисията за защита на конкуренцията.

През 2007 г. функционират 519 бензиностанции.

Малко преди горепосочената новина, в Комисията за защита на конкуренцията постъпи уведомление за намерението на „Лукойл България“ ЕООД - София да закупи недвижим имот, представляващ петролна база „Илиянци“, което би попаднало в обхвата на определението за „концентрация на стопанска дейност”.

В единадесетте регистрирани резервоара в петролна база "Илиянци", собственост на „Петрол“ АД, към момента могат да се съхраняват 50 000 куб. м дизелови горива и 30 000 куб. м бензини.

Вчера акциите на „Петрол“ поевтиняха с 3.02%, до 6.43 лв. за брой.