3-дневен семинар по „Дялово инвестиране и рисков капитал" ще се проведе на 19-21 ноември 2010 г. в хотел „Силвър Хаус", София. Семинарът предоставя на участниците цялостно познание за ролята на фондовете и инвестициите в дялов и рисков капитал, както и за методите за оценка и финансов инженеринг, които се прилагат.

Акцентира се върху практическите аспекти на тази индустрия, посредством разиграване на реални бизнес ситуации, сесии с практическа насоченост и водене на преговори. Участниците ще научат как да използват рисковия капитал, за да управляват компания, как да изготвят инвестиционен план, както и да управляват портфолиото на фонд за дялов и рисков капитал.

Лекторът Гевин Райън е професионалист с над 25 години опит във финансовата индустрия, работейки като инвестиционен банкер за Nomura Securities, HSBC Investment Bank, Price Waterhouse в Италия, Advent International и Soros Investment Management. Понастоящем Гевин е управляващ партньор в инвестиционна холдингова компания Wider Europe Capital Management, която инвестира в развиващи се европейски пазари. Гевин е инвестирал и управлявал инвестиции в частни компании в Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна.

Г-н Райън, според Вас каква е ролята на дяловото инвестиране и рисковия капитал за икономиката на една страна?

Изчислено е, че във Великобритания компаниите, подкрепени от подобен капитал в момента създават около един милион работни места. В Централна и Източна Европа инвестирането в рисков и дялов капитал се развива доста бързо за последните 10-15 години. Дяловото инвестиране (private equity) може да подкрепи обещаващи средно-големи местни компании да се развият в по-големи. В този смисъл, то е алтернативен източник за финансиране на развитието на компанията; и именно тези успешни компании ще бъдат алтернативата на чуждите международни фирми и местните организации от олигархичен тип.

Може ли да сравните този тип инвестиции в Европа с тези в България и другите развиващи се пазари?

Дяловото инвестиране в развитите държави от ЕС е силно специализирано. Различните фондове, занимаващи се с такива инвестиции, се фокусират в сравнително тесни граници по различни принципи: географски, секторен или пък жизнен цикъл на компаниите. Фондовете в Източна Европа са с по-общ инвестиционен фокус (generalist funds), въпреки че в последните години се вижда разделяне между фондовете за рисков капитал и фондовете, инвестиращи в разрастващи се компании.

Как дяловото инвестиране и рисковия капитал допринасят за развитието на една компания?

Един предприемач, който иска да развива компанията си финансово стабилна, без да се притеснява от ликвидни проблеми, се нуждае от дългосрочен капитал. Два са източниците на такъв вид капитал: дългосрочен дълг и/или дялов капитал. Много предприемачи предпочитат да вземат кредит (дълг), за да не предоставят собственост в техните компании. Това обаче не винаги е осъществимо и дяловия капитал се оказва източник на финансиране за компанията. Често мениджърът на фонд за дялово инвестиране може да съдейства не само с капитал, но и със знания и опит, което банката не прави.

Може ли да обясните накратко какъв е работният процес в един фонд за рисков капитал?

Мениджърът на фонда отива при инвеститори и ги убеждава да участват в бъдещ фонд, който той ще управлява. Ако успее, тогава мениджърът започва да търси инвестиционни възможности на пазара. Той инвестира набрания капитал за период от 3-4 години като пример. Мениджърът често участва в управителните органи на компаниите, в които е инвестирал, както и участва пряко в развитието им. След известно време, фонд мениджърът продава своя дял в компаниите, надявайки се на печалба. Със събраните пари от продажбите той се разплаща със своите инвеститори и задържа част от печалбата за него, обикновено 20%.

Кои са най-често използваните методи и техники за оценка и финансов инженеринг при дяловите и рискови инвестиции?

Фондовете за дялов капитал използват различни техники, които зависят от типа компания, която те оценяват. Най-често използван е метода на дисконтираните парични потоци (discounted cash flow). Друг често ползван метод и прилагането на оценка (multiple) към приходите, например EBITDA. Фонд-мениджърът също така би ползвал някои емпирични техники, които са специфични са съответния сектор, например в случая на пивоварна стойност за произведен хектолитър.

Как собствениците на компании могат да използват рисковия капитал за финансиране на техните фирми?

По два начина. Първо, те ще имат свеж паричен ресурс, с който ще правят нови инвестиции и ще имат работен капитал за своето развитие. Второ, ако имат добър фонд мениджър като партньор, този човек ще бъде добър източник на подкрепа, контакти и нови идеи за компанията.

В каква степен са важни цялостното проучване на компанията (due diligence) и документите, свързани с него?

Всички фондове за дялово инвестиране извършват проучване на компанията, като част от техния инвестиционен процес. Не се правят инвестиции без проучване - бихте ли купили използван автомобил, без да я огледате и отворите капака. Извършването на това проучване правилно и икономически ефективно изисква опит.

Организатор на семинара е MBAcademy - Management & Banking Academy, която предлага специализирани обучения по мениджмънт, банкиране, финанси и инвестиции. Компанията цели да предложи на българския пазар интересни и полезни теми, които са практически приложими в западния свят, но не достатъчно коментирани в българското образование. Profit.bg е медиен партньор на събитието.