Последните две години бяха доста интензивни за акционерите в най-големите публични петролни компании. В сравнение с върховете от средата на 2014 г., в момента цените на акциите им падат с около 25%, а печалбите им намаляват значително.

Голямата ирония е, че макар и цените да паднаха наполовина, петролният сектор се разраства. През юли 2014 г. САЩ е произвеждала 8.75 млн. барела петрол на ден. Близо година (и 50% спад в цената) по-късно, производството на петрол на САЩ се е увеличило до 9.69 млн. барела на ден, което е най-високото ниво от 45 г.

Оттогава производството в САЩ е намаляло с над половин милион барела на ден - до 9.07 млн., но глобалното производство продължава да се увеличава. От 92.4 млн. барела дневно през 2014 г. световното производство в момента е нараснало до 94.8 млн. барела на ден.

Уникалното в случая е, че по-голяма част от този ръст не се дължи на страните от ОПЕК. Държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco остава най-големият производител в света, но западни и руски компании са допринесли с доста повече към ръста на световното производство в последните години.

С най-голям принос към глобалното производство е САЩ, където шистовият бум е добавил над 4 млн. барела на ден ново производство от 2010 г. Като цяло около 25 държави са увеличили добива си на петрол в последните пет години, като сред тях са Саудитска Арабия, Канада, Обединени арабски емирства, Ирак, Кувейт и Русия.

На корпоративна база много от компании, които стоят зад това увеличение, попадат в класацията на Forbes на най-големите публични петролни и газови компании.

Руските компании доминират в челото на класацията, която се базира на най-скоро обявените данни за производството. Русия е основен производител на газ и петрол от десетилетия, а при приватизацията през 90-те години бяха създадени няколко изключително големи компании, които се конкурират с много от водещите държавни петролни компании по света.

САЩ има общо седем компании в челните 25, повече от всяка друга държава. Най-високо класирана е ExxonMobil, която е третата най-голяма публична газова и петролна компания в света.

Мнозина може би не са наясно, че Китай е в топ 5 на производителите. PetroChina, която излезе на борсата през 2007 г., добива почти толкова петрол, колкото и ExxonMobil, и е една от трите китайски компании в топ 25.

Европейските компании са добре представени в класацията, в която попадат четири компании. Най-голямата от тях е BP, която е петият най-голям газов и петролен производител в света, въпреки многото проблеми, които имаше след експлозията на платформа в Мексиканския залив и последвалия огромен разлив преди няколко години.

Ето и кои са 10-те най-големи петролни и газови компании в света:

10. Total S.A.

Управляваната от главния изпълнителен директор Патрик Пуяне компания е произвеждала 2.35 млн. барела петролен еквивалент на ден през 2015 г. Стойността на предприятието (пазарна капитализация плюс нетен дълг) възлиза на 136 млрд. долара.

9. Лукойл

Оглавяваната от Вагит Алекперов Лукойл е третата най-голяма публична руска петролна и газова компания с 2.40 млн. барела петролен еквивалент производство на ден. Стойността на предприятието е 36 млрд. долара.

Вижте още: Петте най-важни петролни полета в света

8. Petrobras

Бразилската Petrobras отчита 2.55 млн. барела петролен еквивалент производство на ден през 2015 г., или с 4% повече от 2014 г. Стойността на предприятието е 132 млрд. долара.

7. Chevron

Chevron е произвеждала 2.62 млн. барела петролен еквивалент на ден на ден през 2015 г., от които 67% е петрол. Тя успява да увеличи производството си на петрол с 2% от 2014 г. Стойност на предприятието - 207 млрд. долара.

6. Royal Dutch Shell

Производството на Royal Dutch Shell възлиза на 2.95 млн. барела петролен еквивалент на ден през 2015 г., но компанията е успяла да подмени под 100% от резервите си за годината. Според компанията петролните й резерви са намалели с 13.5% за годината, докато спадът при газовите е от 7%.

Shell има стойност на предприятието в размер на на 216 млрд. долара, която е третата най-голяма сред водещите 25 производители.

5. BP

BP оглавява водещите европейски петролни компании с 3.24 млн. барела петролен еквивалент производство на ден, но компанията отчете нетна загуба от 6.5 млрд. долара за 2015 г. Това бе най-големият й отрицателен резултат от три десетилетия насам.

Под ръководството на Боб Дъдли BP е успяла да добави нови петролни резерви през 2015 г., с които да замени 61% от петрола, произведен през годината. BP има стойност на предприятието от 121 млрд. долара, в сравнение с близо 200 млрд. долара преди разлива в Мексиканския залив през 2010 г.

4. PetroChina

Производството на PetroChina е почти колкото това на ExxonMobil и възлиза на 4.07 млн. барела петролен еквивалент на ден. Тя е публично търгувано подразделение на държавната китайска компания China National Petroleum Corporation и има стойност на предприятието от 303 млрд. долара. По този показател компанията отстъпва само на ExxonMobil.

3. ExxonMobil

Производството на ExxonMobil в размер на 4.10 млн. барела петролен еквивалент на ден изостава за това на два руски гиганта, които са начело в класацията. ExxonMobil обаче има стойност на предприятието в размер на 390 млрд. долара, която е най-голямата в света по този показател.

Компанията успява да увеличи добива си на петрол с близо 13% през последната година, но спадът в цените на петрола и природния газ доведе до спад в очакваните парични потоци от 208 млрд. долара през 2014 г. до 78 млрд. долара през 2015 г.

2. Роснефт

Оглавяваната от Игор Сечин Роснефт е най-голямата публично търгувана петролна компания в света. Според последните данни на компанията тя има производство в размер на 5.07 млн. барела петролен еквивалент на ден, от които 81% е петрол.

Роснефт добива 40% от петрола на Русия - повече от която и да било друга страна, с изключение на Саудитска Арабия и САЩ. Стойността на предприятието е 72.5 млрд. долара.

1. Газпром

Приватизираната през 1993 г. Газпром е най-голямата публично търгувана енергийна компания в света с 8.38 млн. барела петролен еквивалент производство на ден. Тя се оглавява от Алекесей Милер, който е и в класацията на Forbes на най-влиятелните хора в света.

Газпром е известна основно като газов производител, съставлявайки близо 13% от добива на суровината в света. Тя добива повече природен газ, от която и да било държава, с изключение на САЩ. Природният газ съставлява 86% от производството й, докато подразделението й Газпром нефт се занимава с добива на петрол.

Газпром нефт, сама по себе си, би се наредила в челните 25 петролни производители. Газпром има стойност на предприятието в размер на 84.3 млрд. долара.