Не е зле да работиш за БФБ!

2683
Не е зле да работиш за БФБ!

Нетната печалба на Българска Фондова Борса се е повишила през изминалата година със значителните 215%, до ниво от 5.25 млн. лева, в сравнение с реализираната година по-рано печалба в размер на 1.67 млн. лева, сочи неконсолидираният отчет на дружеството.

Борсата увеличи в края на 2006 година основния си капитал до 5.87 млн. лева, разпределена на броя на акциите в размер на 0.89 лева на акция.

За добрия резултат на борсата съдейства значителното повишение на приходите от комисиони, събирани от борсата за сключване на сделки на пода й, които са се повишили със 105%, до ниво от 8.19 млн. лева, в сравнение с 3.99 млн. лева година по-рано.

Значително в процентно изражение се увеличават и приходите от финансови санкции на членовете на борсата, повишили се с 304% през изминалата година на годишна база, до ниво от 194 хил. лева, в сравнение с 48 хил. лева година по-рано.

Разглеждайки разходната част на дружеството обаче, стигаме до перото разходи за персонал. И макар повишението тук да е едва от 33.1%, в графата виждаме сумата от 2.7 млн. лева.

Разбира се, възниква въпросът колко е броят на работещите на БФБ - към 31 декември 2007 г. общият брой на персонала в дружеството е 38 служители (31 декември 2006 г. - 36 служители).

Според отчета текущите възнаграждения, без да се отчитат разходите по социалните осигуровки, възлизат на 1.893 млн. лв., спрямо 1.471 за предходната година.

От БФБ уточниха за Profit.bg*, че възнагражденията на борда на директорие от 316 хил. лв. попадат в тази стойност, като не всички от 7-те члена на борда влизат в тези 38 служители.

Следователно според броя на персонала средната заплата на работещите за БФБ е в размер на 3 458 лева.

Като имаме предвид, че това е средна заплата и вземем предвид, че по-ниските звена от работещите на БФБ са със значително по-ниски заплати, само можем да гадаем колко точно взема ръководството на борсата.

Допълнително работещите на БФБ са получили социални придобивки в размер на 575 хил. лева, или средно 1 261 лева на месец, ако са разпределени равномерно на всички.

Нека да припомним също така, че 44% от борсата все още е държавна собственост.

*Информацията е актуализирана към 17.35 часа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg