Новите акции на ЦКБ, Спарки Елтос и Холдинг Варна А се търгуват от вторник

1030
Новите акции на ЦКБ, Спарки Елтос и Холдинг Варна А се търгуват от вторник

Вторичната търговия на Българска фондова борса с новите акции от увеличението на капитала на три публични компании ще започне на 19 февруари (вторник). Това са последващите емисии на ЦКБ (), Спарки Елтос () и на Холдинг Варна А (), съобщиха от БФБ. Решението за това е взето на проведеното днес заседание на Съвета на директорите на борсата.

Ръководството на БФБ регистрира на Официален пазар на акции, сегмент В последваща емисия книжа, издадени от ЦКБ. Размерът й преди увеличението е в размер на 72.761 млн. лв., а след промяната в капитала на банката емисията е 83.155 млн. лв.

ЦКБ увеличи капитала си от 72.761 млн. лв. на 83.155 млн. лв. чрез издаването на 72.761 млн. права, като съотношението издадени права и нови акции бе 7:1. Номиналната стойност на новите акции е 1.00 лв., а емисионната стойност – 7.20 лв.

Набраните средства от увеличението на капитала ще се използват за развитие на банкирането на дребно, а след това и за кредитирането на малки и средни предприятия. Допълнително ще се подпомогне и осигуряването на по-широка възможност за развитие на останалите дейности на банката, както и подобряване на показателите за капиталова адекватност.

Предвижда се всички набрани чрез емисията средства да се използват за нарастване на обема на кредитния портфейл и структурирането му по оптимален начин в отделните направленията. От ръководството планират предприемането на мерки за продължаване тенденцията на разширяване на дейността на банката в областта на ипотечното и потребителското кредитиране, сочат данните от проспекта на компанията.

Както беше обявено, във вторник ще започне и търговията с книжата от увеличението на капитала на Спарки Елтос от 14 млн. лв. на 16.735 млн. лв.

В края на ноември стана ясно, че увеличението на капитала за Спарки Елтос е приключило успешно, като общата сума, получена от записаните и платени в предлагането акции, е 43.765 млн. лв. при единична емисионна стойност от 16 лв. за всяка акция.

С набраните от емисията средства ще се финансира четиригодишната инвестиционна програма на дружеството за увеличаване на капацитета, която възлиза на 25 млн. лева. В случай, че дружеството успее да набере чрез тази емисия необходимите средства, ще реализира инвестиционната си програма в рамките на 15-18 месеца.

Третата регистрирана емисия на Официален пазар на акции, сегмент В е на Холдинг Варна А. При увеличение от 1.1 млн. лв. размерът на емисията книжа на холдинга вече е 2.1 млн. лв.

В средата на декември от компанията уведомиха, че набраните от увеличението на капитала средства са общо 49.48 млн. лв.

Днес и трите компании отчитат повишение в стойността на акциите си. Най-голямо покачване отчитат книжата на Холдинг Варна А, чиято пазарна капитализация нарасна с 5.98% на средните 39.52 лв. за лот. Повишението при ЦКБ е от 0.7% на средните 7.25 лв., а при Спарки то е от +1.65% на 13.58 лв. средно за акция.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg