С разширена и модернизирана канализационна система ще разполага Троян, а в пречиствателната станция на града ще се извършва биологично пречистване на отпадъчните води. Ефектите се очакват от пролетта на 2011 г., когато трябва да приключи проекта „Изпълнение на първи етап на интегриран проект за водния цикъл на град Троян".

Той е разработен по Оперативна програма „Околна среда" и е на стойност 8.06 млн. лв. От тях 6.31 млн. лв. са осигурени от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд, 1.58 млн. лв. са национално съфинансиране, а 167 424 лв. са от бюджета на Община Троян, съобщиха за Profit.bg от общината.

На конференция в Троян, която беше открита от кмета на общината Минко Акимов, бяха представени дейностите, които предстои да бъдат извършени, източниците на финансиране на проекта, фирмите-изпълнители и сроковете за изграждане. Проектът предвижда изграждането на 589 м. нова канализационна система и реконструиране на 745 м. вече съществуваща, обясни Вера Добрева - Съботинова, директор „Планиране и инвестиционна политика" в общината и координатор на проекта.

Ремонтът на канализационните колектори ще намали течовете на отпадъчни води в почвата и ще намали инфилтрацията на подпочвени води в колекторите. Ще се увеличи значително и количеството отпадъчни води, довеждани до пречиствателната станция в Троян, посочи още Добрева.

По проекта ще бъде извършен инженеринг на втори етап на пречиствателната станция в града, където ще се извършва биологично пречистване на отпадъчните води. Избрана е технологията на германската фирма Bioworks Verfahrenstechnik GmbH. До момента практиката е изпитана в над 750 пречиствателни станции в света с еквивалент жители от 300 до 3 милиона.

При нея почти целият биологичен процес се осъществява в един общ басейн, а управлението му е напълно автоматизирано, обясни чрез видеоконферентна връзка от Германия инж. Руско Русенов, представител на фирмата за България. Технологията позволява значителна икономия на площи и инвестиции в строителството в сравнение с класическите методи. Освен това, тя предполага и значително по-ниски експлоатационни разходи - 0.02 евро на куб. м при средно приета норма за експлоатационни разходи за ЕС 0.30 евро на куб. м.

Строителството и реконструкцията на профили и колектори от канализацията ще бъде извършено от Сдружение ВиК Троян 2009, в което влизат Пътстрой ЕАД и Пътностроителна техника ЕАД. Инженерингът и изграждането на биологичното пречистване е поверено на Обединение Трейс инженеринг, което включва фирмите Хидрострой АД, Трейс груп холд, Идеал пайп ЕООД и германската Bioworks. Строителният надзор ще се извършва от Сдружение ПК 2000 - Аква, включващо Пътконсулт 2000 ЕООД и Акваинс ЕООД.

Реализацията на проекта ще допринесе за подобряване състоянието на водите в региона и свързаното с тях опазване на почвите и биологичното разнообразие, а в крайна сметка - и до повишаване качеството на живот на жителите на Троян. Срокът за реализацията на проекта е 28 февруари 2011 г.

Сн.: Минко Акимов, кмет на община Троян