Каолин АД е набрало 61.838 млн. лв. от приключилото първично публично предлагане, става ясно от съобщение на Българска фондова борса.

С решение на Управителния съвет на дружеството бе взето решение капиталът на компанията да бъде увеличен от 20.419 млн. лв. на 25.419 млн. лв., чрез предлагането на до 5 млн. лв. акции с номинална стойност 1.00 лв и минимална емисионна стойност 12.50 лв.

След проведения букбилдинг емисионната стойност за изпълнение на поръчките бе определена на 13.50 лв., а записани и платени са общо 4.58 млн. акции.

В подписката са участвали общо 1186 лица, като общите разходи по публичното предлагане са 2.502 млн. лв.

Дружеството възнамерява да използва набраните средства за рефинансиране на част от задълженията си към банки и лизингови компании и за финансиране на своята инвестиционна програма, става ясно от проспекта на компанията.

В страната Каолин планира да увеличи капацитета си на производство и да насочи усилията си за развитие на продуктите, както и гарантиране на качеството и надеждността на произвежданите продукти и за намаляване на производствените разходи.

Друга част от набраните средства ще бъде насочена към придобиване на компании в Югоизточна Европа, както и за развитие на проекти на зелено.

Каолин АД планира да инвестира и за развитие на логистичния си капацитет и за научно-изследователска дейност.

Каолин е най-големият производител на индустриални материали в Югоизточна Европа с предмет на дейност добив и преработка на каолини, кварцови пясъци, глини, варовици, фелдшпатови пясъци, фелдшпат, доломит, керамични преспрахове и др.