Оловно цинков комплекс АД-Кърджали ще подпише договор за доставка на инженеринг и основни съоръжения с Outokumpo Technology GmbH по проекта „Модернизация и разширение на Цинков завод, съобщава БФБ-София.

Това е вторият основен договор по този проект след сключения през октомври 2006 г. договор с испанската фирма Asturiana de Zinc.

Общата стойност на проекта, който наскоро получи сертификат за инвеститор първи клас от Българската агенция за инвестиции, възлиза на 68 млн. евро.

В началото на 2009 г. най-голямото предприятие на холдинга ще има почти двоен капацитет, ще произвежда цинк от най-високо качество, марка SHG Zinc/Special High Grade Zinc/ c чистота 99.995% и ще работи с модерни инсталации за пържене на цинкови концентрати, производство на сярна киселина и напълно автоматизиран електролитен цех.

С внедряването на „най-добрите налични техники" за бранша се цели достигане на световните стандарти за ефективност на производството/и пълно съответствие с най-стриктните изисквания за околна и работна среда.

Оловно цинков комплекс обяви нетна печалба от 4.951 млн. лв. за първото тримесечие на 2007 г., спрямо положителен финансов резултат от 893 хил. лв. година по-рано. Интертръст Холдинг БГ ЕАД-София притежава 94.853% от капитала на дружеството.

Днес по позицията се изтъргуваха 2207 акции на нива от 52.00 и 53.10 лв. за брой.