Общото събрание на акционерите на Булгартабак холдинг ще гласува на насроченото за 11 декември извънредно събрание за промяна в устава на дружеството, свързани с преминаване от двустепенна в едностепенна система на управление, информират от държавния холдинг.

Акционерите ще определят и броя на членовете на съвета на директорите, като проекторешението е за петима.

Кандидатите за членове на СД са Иван Биларев, Дочо Карадочев, Георги Костов, Асен Шехов и Румен Порожанов. ОСА ще опрeдели и мандата на членовете на ръководството на 3 години.

Точка в дневния ред предвижда още и приемане на решението за разпределяне на допълнителна вноска - дивидент за акционерите, в размер на 50 на сто от печалбата на дружеството за 2008 г. по годишния финансов отчет след данъчно облагане и отчисленията, направени за фонд „Резервен".

Акциите на Булгартабак холдинг поскъпнаха вчера с 3.24% и затвориха търговията на 19.10 лв. за лот. Обемът бе от едва 5 изтъргувани книжа.

Да припомним, че МС прие постановление през октомври, с което се създава нов източник на допълнителни средства за държавния бюджет за 2009 година. Шест дружества, сред които и Булгартабак холдинг ще трябва да разпределят допълнителен дивидент за акционерите, в размер 50 на сто от печалбата им за 2008 г.

Очакваните постъпления в бюджета на държавата от холдинга са 21.16 млн. лв.