ОСА на Инвестбанк реши за увеличение на капитала и IPO

759
ОСА на Инвестбанк реши за увеличение на капитала и IPO

На проведеното на 7 юни извънредно Общо събрание на акционерите на ТБ Инвестбанк АД-София е взето решение за увеличаване капитала на дружеството от 32 322 584 лв. на 62 046 584 лв, чрез издаване на 29 724 000 бр. обикновени поименни безналични акции с номинална и емисионна стойност 1.00 лв. всяка, съобщава БФБ.

Увеличението на капитала да се извърши по реда на чл. 195 от ТЗ (Капиталът може да бъде увеличен, при условие че акциите се закупят от определени лица на определена цена, както и срещу облигации на дружеството), като новите акции бъдат записани от Феста холдинг АД при наличие на разрешение от БНБ, Петя Иванова Баракова-Славова и Екип 7 АД.

Също така акционерите възлагат на управителния съвет, след вписване на увеличението на капитала в търговския регистър, да предприеме действия за регистрация като публично дружество при условията на Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Нека припомним, че Владимир Владимиров, изпълнителен директор и председател на УС на банката, съобщи преди месец за Profit.bg, че очаква до март 2008 г. активите на ТБ Инвестбанк ще възлязат на 1 млрд. лв.

Според Владимиров банката ще обяви 10 млн. лв. печалба за настоящата година. „Само за първите три месеца отчитаме 3.5 млн. лв. положителен финансов резултат.” За цялата 2006 г. имаме 2.0 млн. лв., а за 2005 г. печалбата ни възлиза на 1 млн. лв.”

„Листването на Инвестбанк на Българска фондова борса има една единствена цел – определянето на реалната й капитализация. Възнамеряваме на предстоящото общо събрание на акционерите да увеличим капитала си до 60 млн. лв., като за търговия на БФБ-София ще се предложат около 10%,” бе заявил в началото на май Владимиров.

Листването на банката се очаква да бъде осъществено през септември – октомври 2007 г. Към настоящия момент банката има 120 клона. Към момента Феста Холдинг притежава 86.84% от капитала на дружеството, докато Винком има 11.83 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg