Днес на Българска фондова борса започна търговията с емисиите ценни книжа на пет компании – Торготерм, Пи Ар СИ АДСИЦ, Пропъртис Кепитал Инвестмънтс АДСИЦ и облигациите на Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ и на Флорина. Представителите на три от дружествата удариха камбаната, оповестяваща символичното начало на търговската сесия на БФБ.

„Обемът акции, който ще предложим на пазара ще бъде до 30% от капитала на компанията“, обяви днес Бойко Недялков, изп. директор на Торготерм. За Profit.bg той допълни, че цифрата ще се достигне до средата на тази година. Сегашният капитал на дружеството е в размер на 195 хил. лв., показва справка в Апис.

„Станахме публична компания, защото ни е необходимо привличането на по-сериозен ресурс за развитието на компанията. Ако искаме да достигнем големите компании в бранша, ще трябва да увеличим петкратно обема на продукцията“, каза още Недялков. По негова информация приходите от продажби за 2007 г. възлизат на 14 млн. лв.

Очакваната печалба от ръководството на компанията за 2008 г. са за 1.1 млн. лв.

На въпроса дали да очакваме скорошно увеличение на капитала на Торготерм, Недялков сподели, че в момента се подготвя и ще се разписва стратегията за развитие на компанията, а средствата от вторичното публично предлагане ще се реинвестират в Торготерм.

От компанията обявиха, че за момента не са водени разговори с големи фирми от бранша за привличането им като акционери в дружеството.

Представителят на Пи Ар Си АДСИЦ Нели Димова заяви, че планират придобиване на активи (терени и сграден фонд) на площ от 30 хил. кв. м. Интересът на дружеството е фокусиран към големите градове у нас за изграждане на бизнес и офис сгради.

Засега акциите на Торготерм отчитат нулево изменение в цената си, като обемът е 4 158 изтъргувани книжа срещу 6.27 лв. средна цена.

На снимката: Мирослав Стоянов, директор инвестиционно банкиране в Елана Трейдинг и Бойко Недялков, изп. директор на Торготерм (от ляво на дясно).