България е изпълнила 22 условия, нужни за получаването на първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост. В резултат на това, до края на годината страната ни ще получи 2,7 млрд. лева, заяви в интервю за „Нова телевизия“ служебният вицепремиер по управление на европейските фондове Атанас Пеканов.

По думите му обаче второто плащане ще бъде най-трудният и ключов етап. То включва изпълнението на 66 мерки, 22 от които изискват законодателни промени. Най-много от тях са свързани с върховенството на закона.

Ако все пак страната ни успее да ги изпълни, можем да очакваме още 1,4 млрд. лева.

Standard & Poor's потвърди рейтинга на БългарияОчаква се растежът на БВП на България да отслабне значително през следващите месеци

Служебният министър припомни, че Планът за възстановяване и устойчивост, подписан от последния редовен кабинет, предполага България да намали с 40% вредните емисии от сектор енергетика до 2026 г. Според него обаче настоящата ситуация с цените на електроенергията изпразват от финансов смисъл действия в тази посока. Попитан дали това ще доведе до налагане на глоби, той беше категоричен, че такива механизми все още не са обсъждани, като акцентира, че очаква много европейски държави в крайна сметка да поискат преразглеждане на някои условия.

По отношение на присъединяването на България към еврозоната вицепремиерът заяви, че целевата дата остава 1 януари 2024 година, тъй като моментът не е подходящ да се бавим точно на финалната права.