След като безотговорното публично говорене на представители на правителството попариха не една или две сфери от социално-политическия и икономически живот на страната, то логично бе да очакваме то да се стовари някой ден и върху капиталовия ни пазар.

В резултат на една такава публична изява, от БФБ-София бяха принудени да излязат със следното официално съобщение:

Във връзка с постъпили запитвания от борсови членове, относно публични изявления на представители на правителството за реформи в пенсионната система, засягащи капиталовия пазар, БФБ-София в ролята си на пазарен оператор, потвърждава своя ангажимент да следи за стриктното спазване на правилника за дейността. Това се казва в официално съобщение на борсовия оператор.

В случай на установяване на основания за спиране на търговията с финансови инструменти, съгласно чл. 91 от ЗПФИ и чл. 65, ал. 1, от част IV от правилата за търговия, а именно:

При настъпване на събитие, свързано със съответните инструменти или техния емитент, което може да окаже влияние върху цената им;

Установяване на увреждане на правата на инвеститорите, при наличие на съществена пазарна информация, при липса на възможност на пазарните участници да отчетат новината, установено чрез съществени отклонения на пазарните измерители по време на търговската сесия, БФБ-София ще предприеме необходимите мерки, се посочва още в съобщението.