„С настоящото потвърждаваме нашата готовност и желание при нормализиране на пазарните условия и при възвръщане на апетита на инвеститорите, да предоставим на пазара акции на Петрол АД от нашия портфейл в такива количества, които да задоволят търсенето на пазарни нива и да доведат до повишаване броя на свободните акции в обръщение със стремеж поне 10% от емисията да стане притежание на миноритарни акционери, което да отговори на изискването на чл. 54, ал. 2, т. 2 от Правилника на БФБ-София.“ Това гласи корпоративно съобщение на сайта x3news.

Нека да припомним, че по-рано тази седмица на заседание Съветът на директорите на БФБ взе решение да постави под наблюдение емисията от акции, издадена от Петрол АД за срок от три месеца.

Мярката по предходното изречение се налага, тъй като емисията от акции, издадена от компанията, не отговаря на изискването на чл. 54, ал. 2, т. 4 от Правилника, а именно: най-малко десет на сто от емисията да са притежание на миноритарни акционери.

При изтичане на срока емисията следва да отговаря на изискванията за Официален пазар, сегмент „В”.

Ако след изтичане на горепосочения срок емисията не отговаря на изискванията, Съветът на директорите на Борсата ще премести емисията от акции, издадени от „Петрол” АД-София на Неофициален пазар.

Днес акциите на Петрол АД загубиха на борсата 5.46% от стойността си и затвориха седмицата на средните 3.81 лв. при обем от 6 910 лота.