Правителството предлага на Народното събрание да приеме промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, с които в българското законодателство се въвеждат изискванията на Директива 2010/73/ЕС за изменение на Директива 2003/71/ЕО относно проспекта, който следва да се публикува, когато публично се предлагат ценни книжа или когато се допускат ценни книжа до търгуване, става ясно след днешното заседание на правителството.

За изменение се предлага и Директива 2004/109/ЕО относно хармонизиране изискванията за прозрачност по отношение на информацията за издателите, чиито ценни книжа са допуснати за търгуване на регулиран пазар.

С промените са предвидени и изменения в законите за Комисията за финансов надзор и за пазарите на финансови инструменти във връзка с прилагането на Регламент (ЕС) №236/2012 относно късите продажби и някои аспекти на суапите за кредитно неизпълнение.

Предложени са и изменения и допълнения с цел подобряване на регулацията и отстраняване на пропуски и констатирани практически проблеми в прилагането на закона, като водещ е принципът за защита интересите на инвеститорите.