Дъщерната компания "РН-Развитие" увеличи своя дял в компанията майка "Роснефт" от 9,44% до 9,53%, което отговаря на необходимия дял за обмяна на акции с британския петролен гигант "Бритиш Петролиъм".

Придобиването на акциите е станало с две трансакции, като "РН-Развитие" е получило правото да се разпорежда с 1,01 милиона гласа. Придобиването е станало на 13 април, т.е. един ден преди да изтече срока на предишния договор за обмяна на акции между "Роснефт" и ВР. Следователно увеличението на пакета би могло да бъде подготовка за обмяната на акции с британския концерн.

На 14 януари "Роснефт" и ВР се договориха за обмяна на акции, в рамките на което руската компания трябва да получи 5% от обикновените акции на ВР в замяна на 9,5% от своите книжа. Освен това двете компании се договориха за съвместно проучване и добив на въглеводороди в три участъка на руския Арктически шелф. Общият обем на договора за обмяната на акции се оценява на 16 милиарда долара, а на инвестициите през първия етап - 1,4-2 милиарда долара. Но консорциумът AAR /руските акционери на ТНК-ВР/ заявиха, че тези договорки противоречат на акционерното споразумение с ВР и ги оспориха в съда, който наложи временна забрана върху сделката. Миналата седмица ВР обяви, че се е договорила с "Роснефт" за удължаване на срока за приключване на сделката до 16 май.

Източник: БГНЕС