Правителството не трябва да се опитва да спасява "Кремиковци" икономически и да търси нови инвеститори, а трябва да си влезе в ролята и да следи за здравето на 2 милиона граждани. С тази позиция излезе Националният изпълнителен съвет (НИС) на СДС на днешното си заседание. Ако трябва облигационерите да спасяват предприятието и Прамод Митал, нека да инвестират, както са поели ангажимент - в екологията, и то да продължи своята работа.

Ако не - комбинатът да се затвори, заяви Евгени Кънев, секретар по икономически и финансови въпроси на СДС. Всички имат интерес той да престане да бъде замърсител, добави Кънев.

Председателят на СДС Пламен Юруков посочи, че случаят е показателен, че е необходимо едно малко правителство - с прозрачно и компетентно управление, което да върши своята основна работа - да осъществява контрол, да глобява и ако трябва да изисква по-сериозни санкции.

Това е нещо, което в последните 6-7 г. в "Кремиковци" не се е случвало, въпреки, че на това предприятие беше даден шанс да го поеме частен собственик, с всякакви отстъпки, за да може да докаже, че то може да съществува като нормално предприятие, за да не бъде поставяно в по-благоприятно положение от всяка друга индустриална фабрика в страната, добави Юруков.

Още по темата "Кремиковци" можете да намерите тук.