Съветът на директорите на БФБ прие на свое заседание днес нови правила за изчисляване на индексите на борсата, заменящи досега действащите, информират от борсовия оператор.

"Новите правила са резултат от желанието на борсата и инвестиционната общност за свеждане до минимум на елемента на субективизъм при включването на емисии в индексите, както и на стремежа към постигането на хармонична база от компании, осигуряващи възможности за активна търговия, съобразно текущата пазарна ситуация", отчитат от БФБ, с изпълнителен директор Иван Такев.

Също така, правилата в максимална степен отразяват и преобладаващите резултати от направената от БФБ-София АД анкета относно борсовите индекси.

В тази връзка, извършените промени са в няколко основни насоки, посочени по-долу.

Броят на участващите емисии в SOFIX и BG REIT ще е фиксиран съответно на 15 и 7, като класирането на компаниите се извършва на базата на пазарната стойност на фрий-флоута им, а при BG REIT - и на база оборот.

В момента база на SOFIX са 20 публични дружества, а на BG REIT - 10.

Повишени са изискванията за фрий-флоут за SOFIX и BG REIT до 25 на сто, като съответните стойности следва да бъдат достигнати постепенно в срок до септември 2011 г.

Справка в сайта на БФБ показва, че в момента под 25% фрий флоут в SOFIX имат: Албена (18.36%), Енемона (21.52%), Каолин (21.94%), М+С Хидралик (22.62%), Монбат (24.43%), Неохим (23.91%), ОЦК (10.10%), Оргахим (23.9%), Софарма (24.85%), Спарки Елтос (22.04%), БАКБ (20.04%), КТБ (12.71%), ПИБ (15.0%), Трейс Груп Холд (10.45%), Химимпорт (20.05%).

Пет са компаниите, които отговарят на това изискване - Еврохолд България (36.46%), Еларг ФЗЗ (28.4%), Индустриален холдинг България (54.98%), ЦКБ (31.8%) и Холдинг Пътища (33.41%).

Намалени са част от критериите за ликвидност за SOFIX поради общия спад на ликвидността на всички пазари.

Ограничено е влиянието на компании от една икономическа група в отделните индекси.

В BG40 е въведен втори критерий, по който се извършва класирането, а именно - медианната стойност на дневния оборот за последните 6 месеца.

По отношение на BG TR30 е предвидено промяната в базата да се извършва на всеки шест месеца, както и при останалите индекси на борсата, за разлика от досегашната промяна веднъж годишно.

Извършени са множество терминологични и технически корекции спрямо съществуващите общи и специфични правила.

Измененията на правилата влизат в сила от утре, 13 юли, като първото периодично преразглеждане на индексите ще бъде извършено на първото присъствено заседание на СД след 2 септември 2010 г.

Да припомним, че ръководството на борсата ще даде брифинг в четвъртък, посветен на актуалните проблеми около развитието на капиталовия пазар.