На 25 март в присъствието на областния управител на област Бургас Константин Гребенаров, на кмета на община Малко Търново Иван Иванов, представители на местната, областната администрация и бизнеса бе направена „първа копка" на фотоволтаична централа.

Теренът, на който предстои да се изгради паркът е 112 дка, а планираната мощност е 2.4 MWp (мегаватпика). Фотоволтаичният парк се строи на рекултивиран индустриален терен, информират от компанията.

Централата е собственост на Алфа Енерджи Малко Търново ЕООД, част от Алфа Енерджи Холдинг. Алфа Енерджи Холдинг и Соларпро са част от Соларпро холдинг, който понастоящем е дъщерно дружество на Каолин АД.

По-рано минната компания обяви намеренията си да регистрира дружеството за търговия на Българската фондова борса, след изпълнение на съответните законови процедури. На акционерите на Каолин АД ще бъде предоставена възможност за замяна на акции от Каолин АД с акции от Соларпро Холдинг. Тази програма ще бъде изпълнена при условия и срок, които ще бъдат определени допълнително.

Преди няколко седмици Соларпро започна изпълнението на договор за изграждане и на централа в Девня с обща номинална мощност от 5MWp по поръчка на друг инвеститор. До края на 2010 г. Алфа Енерджи Холдинг възнамерява да започне строителство на още поне две фотоволтаични парка с планирана мощност минимум 20 MWp.

„Стратегията на компанията е строителните дейности да се извършат за около 8 месеца. До края на 2010 г. предвиждаме паркът в Малко Търново успешно да функционира свързан с електропреносната мрежа", обяви Румяна Георгиева, изпълнителен директор на Алфа Енерджи Холдинг и член на борда на директорите на Соларпро Холдинг по време на церемонията „първа копка" на централата в Малко Търново.

Използваните фотоволтаични панели са от типа тънкослойни аморфно-силициеви панели. Предимство на технологията е много по-ниската инвестиция на единица инсталирана мощност и същевременно осигуряване на висок добив. За разлика от други аналози, тънкослойните аморфно-силицеви панели генерират електричество и при облачно време, уточняват от дружеството.

Проектът Малко Търново е вторият фотоволтаичен парк на компанията. Първият е в Янково, Шуменско с номинална мощност 2.4 МWp (мегаватпика). Той е успешно присъединен към електропреносната мрежа на Е.ON. и пълноценно функциониращ на пълната си мощност от февруари 2010 г.

Акциите на Каолин поевтиняват в понеделник с 0.79%, до 5.3 лв. за лот, при общо изтъргувани до момента от 290 книжа.