"Играта загрубява, така че очаквайте още партенки". Така енергийният министър Трайчо Трайков коментира информацията, която се появи в публичното пространство, че "Росатом" може да се оттегли от проекта за изграждането на АЕЦ "Белене".

Според Трайков, става дума за очевиден опит за натиск. Трайков е на мнение, че "Арева" могат да намерят финансиране от европейските експортни агенции за тяхното участие в този проект.

"Моята цел е, ако сделката бъде договорена по начин, който е изгоден за нас - тя да стане, ако не - тя да не стане", каза още Трайков. "Преди да стана министър аз имам 15 -годишен опит в големи сделки, за разлика от професионалните политици, които ми дават съвети, така че ви уверявам, че сделка, която не е изгодна за България, през мен няма да мине", категоричен бе той.

Енергийният министър заяви и, че биомасата е част от много важния потенциал на България за ВЕИ. По общи преценки потенциалът само на отпадната дървесна маса е около 800 MWa годишно.

"Бъдещето ще бъде такова, каквото реша", каза Трайков, запитан за бъдещето на Българския енергиен холдинг.

Той обясни, че в следващите дни се очаква да бъде одобрен приватизационния метод за продажбата на "Булгартабак" и така се очаква графикът за продажба до средата на годината да бъде спазен. "Имаме предварителен добър интерес от компании, има предложения от няколко стратегически и финансови инвеститори и се надявам, че най-накрая тази сага ще бъде приключена", каза още Трайков.

Министърът отказа да коментира дали има информация по проекта "Бургас-Александруполис". Той отбеляза, че може да се помисли да могат да се направят промени в законодателството, които да предотвратят картел между хипермаркетите.

Източник: БГНЕС