През седмицата три акционерни дружества със специална инвестиционна цел ще стартират планираните си увеличения на капитала. Това са Агро Финанс АДСИЦ, Хюндай Пропъртис АДСИЦ и Инвест Пропърти АДСИЦ.

Още в понеделник (26 март) на БФБ-София ще се проведе смесен закрит аукцион за продажбата на 150 хил. права от първоначалното увеличение на капитала на
Хюндай Пропъртис
.

До 2008 г. Хюндай Пропъртис АДСИЦ планира да включи в портфейла си четири функциониращи продажбени и сервизни центъра на Хюндай (два в гр. София, район Дървеница и Люлин и по един в Пловдив и Бургас) и два в процес на изграждане, намиращи се в Благоевград и Сандански.

Фондът ще закупи и централната дистрибуторска база на Хюндай гр. София, Хюндай Бизнес Център, намираща се на Околовръстен път.

Също в понеделник ще стартира и увеличението на капитала на
Агро Финанс. Фондът възнамерява да увеличи капитала си от 650 хил. лв. на 36.4 млн. лв., като за целта ще издаде 650 хил. права, срещу които ще могат да се записват по 55 от новите акции по номинална цена от 1.00 лв. и емисионна цена от 1.10 лв.

Присвоеният борсов код на издадените права е R3AGROF.

Във вторник (27 март) е последната дата за сключване на сделки с акциите на Солид Инвест АДСИЦ – Варна, в резултат на

които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в предстоящото общо събрание на акционерите.

На самото събрание, което ще се проведе на
12

април акционерите на фонда ще гласуват за закупуването на недвижими имоти с обща площ 2 840 кв. м, намиращи се в гр. София, кв. Бояна, м. Гърдова глава за общата сума от 1.15 млн. евро.

На 28 март (сряда) е последната дата за сключване на сделки с акции на Медийни Системи АД, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в общо събрание на акционерите.

Акционерите на дружеството ще гласуват по време на събранието от 13 април за разпределението на дивидент от 19,67 стотинки на акция.

Общото събрание на Винзавод-Асеновград ще се проведе на 29 март (четвъртък). На него ще се гласува решение за увеличаване капитала на дружеството от 385 251 лева на 10 016 526 лева, чрез издаване на нови 9 631 275 обикновени, безналични акции, с номинална стойност от 1 лев всякa.

По този начин всеки от акционерите на дружеството ще получи по 25 нови акции от увеличението на капитала.

За изминалата седмица BG40 нарасна с 0.30%, до 245.41 пункта, докато SOFIX отчете понижение от 0.84%, до 1 272.40 пункта.