Само преди броени минути на Българска фондова борса бе даден официалният старт на борсовата търговия с дялове на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF – първият български борсово търгуван фонд.

В първите 20 минути бяха прехвърлени 28 630 дяла, всеки по 1.055 лв., за малко над 30 хил. лв.

Инструментът ETF (Exchange-traded fund) представлява борсово търгуван фонд от отворен тип, който влага средствата, събрани от инвеститорите, в акции на компании от определен индекс, сектор или друг актив, който следва. В случая с Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF това са акции на компаниите от индекса SOFIX. Доходността на инструмента следва тази на актива, в който се инвестира – т.е. ако българският пазар поскъпне, дяловете на фонда биха увеличили пазарната си стойност.

Това е единственият фонд у нас, чрез който български и чуждестранни инвеститори могат да получат цялостна експозиция към българския пазар само с един инструмент на борсата.

Фондът е организиран и управляван от Експат Асет Мениджмънт и получи разрешение от КФН през август тази година.

Търговия с дялове на „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF“

Във връзка с въвеждането в търговия на първия български ETF, вчера от Българска фондова борса извършиха техническа промяна в инструментните групи, като бе създадена отделна група Борсово търгувани продукти без ливъридж BST0.

Масовият инвеститор ще може да купува и продава акции на фонда на вторичен пазар на „БФБ – София“. Маркетмейкърите на фонда ще осигуряват ликвидността на вторичния пазар.

Първичният пазар ще бъде отворен само за институционални инвеститори и други инвеститори (включително маркетмейкъри), квалифицирани за това по проспект на фонда.

След вчерашната сесия, в която SOFIX отчете шесто поредно повишение, индикаторът е само на крачка от психологическите 500 пункта. От началото на годината най-добре сред сините чипове се представят книжата на Фонд за недвижими имоти България, добавили 27.11%, следвани от Неохим и Стара планина Холд с повишение от съответно 24.7% и 23.93 на сто.

Ръстът при още три от емисиите, включени в изчислението на индекса, също е над 10 на сто. При Холдинг Варна и М+С Хидравлик то е 11.91 и 11.68%, докато при Албена – 10.89%.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.