Утре, на 5-ия км от София, посока Бистрица, Агенция „Пътна инфраструктура" дава начало на рехабилитацията на път III-181 СОП - кв. Бистрица - с. Железница - с. Ковачевци. Първата копка ще бъде направена от лично от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и председателя на управителния съвет на АПИ Божидар Йотов, информираха от пътната агенция.

Проектът включва рехабилитация на 26.8 км третокласен път, който свързва южната дъга на Околовръстния път на София и местността Бункера със селата Бистрица, Железница, местността Ярема и с.Ковачевци. Възстановяването на този участък ще допринесе за улесняване на транспортния достъп до кв. Бистрица, с.Железница, Ярема и с.Ковачевци. Път III-181 е и алтернативен панорамен път за пътуващите от София до Самоков или Дупница, като осигурява достъп до курортния комплекс „Боровец" и до бъдещия туристически и развлекателен комплекс в региона на с. Говедарци.

Тази първа цялостна рехабилитация на участък от път III - 181 е възможна благодарение на финансовата подкрепа от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие(ЕФРР). Досега по третокласния път са извършвани само частични ремонтни дейности по аварийното възстановяване на свлачищни участъци.

Изпълнител на обекта е Пътстрой 92 АД, София. Стойността на проекта е 7.7 млн. лв.

Съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) е 6.55 млн. лв. Ремонтните работи трябва да приключат в срок от 5 месеца.