Във времена на ниски лихви по депозитите, финансово грамотните хора биха потърсили по-доходоносно място за парите си.

Само преди няколко дни ви информирахме, че вложенията във взаимен фонд, или поне част от предлаганите на пазара, не са добър избор заради слабите си резултати и високите такси за управление и обратно изкупуване.

В случай че искате да инвестирате на Българска фондова борса, най-лесно ще е да се спрете на точно определен кръг от компании – най-ликвидните дружества, или компаниите от премиум маркета.

Кои са те и каква доходност носят?

Справка на Profit.bg сочи, че от началото на годината при шест от листваните на борсата компании са отчетени повече от 1000 сделки. Именно ликвидността е един от критериите, на които се спират големите институционални инвеститори при съставянето на портфейла си.

Най-ликвидни, т.е. по позицията винаги има търсене и предлагане, от началото на 2016 г. са книжата на Химимпорт, следвани от дъщерната банка на холдинговото дружество Централна кооперативна банка и фармацевтичната компания Софарма.

В топ 6 са още Първа инвестиционна банка, както и две акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) – Адванс Терафонд и Фонд за недвижими имоти България, специализирани в инвестиции в земеделска земя и имоти.

Именно инвестицията в тези шест дружества от началото на годината е донесла средна доходност от малко над 6%.

Премиум компании

Сегментът е създаден през 2012 г. Чрез сегмента за акции „Премиум“ Българска фондова борса си постави за цел да фокусира интереса на инвестиционната общност върху най-добрите български публични компании, правейки ги по-лесно разпознаваеми.

Залагането на по-високи изисквания за допускане до сегмента, сред които е и изискването за разкриване на регулирана информация и на английски език, са предпоставка за превръщането на компаниите на този сегмент в инвестиционна алтернатива за по-широк кръг от инвеститори.

Към днешна дата тук попадат пет компании – Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка, Химимпорт, Монбат и Софарма.

Прави ли ви впечатление, че четири от петте изброени компании фигурират и сред най-ликвидните дружества на БФБ-София?

Е, средната доходност тук от началото на годината е – 0.19%, но както винаги сме посочвали – инвестициите на капиталовите пазари трябва да се правят с по-дългосрочен хоризонт.

Минусът тук идва от книжата на Химимпорт, губещи над 8% от началото на 2016 г. Трябва да знаете обаче, че общата пазарна капитализация на петте компании е над 1.3 млрд. лв. спрямо 6.7 млрд. лв. на всички листвани дружества на „Основен пазар“.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.