Първо IPO у нас за 2020 г., компания търси 4 млн. лв от пазара

1361
Първо IPO у нас за 2020 г., компания търси 4 млн. лв от пазара

„Илевън Кепитъл“ АД ще дебютира в първото за годината първично публично предлагане в България.

Компанията търси да набере до 4 млн. лв, като предложи на инвеститорите нови 500 000 безналични, поименни акции, с право на глас.

Номиналната стойност на предложените акции е 1 лв, а емисионната стойност ще бъде определена на база букбилдинг аукцион в диапазона между 7 и 8 лв за една нова акция. Предлагането на акциите стартира на 4 март и ще продължи до 17 март 2020 г. Водещ мениджър по предлагането е ИП КАРОЛ АД.

„Илевън Кепитъл" АД е дружество, създадено като функционален приемник на първия фонд на Eleven, учреден в Нидерландия, в който основен инвеститор беше и Европейският инвестиционен фонд (EIF).

През 2019 г. „Илевън Кепитъл" АД изкупи дела на Европейския инвестиционен фонд, като придоби портфейла му от миноритарни участия, сред които и в 34 иновативни компании с висок потенциал в сектори, като IT, софтуерни приложения и софтуер като услуга (SaaS), електронна търговия, умни продукти и др.

Целта на първичното публично предлагане е да набере ресурс, с който допълнително да се подпомогне ускореното развитие на дружествата от портфейла. При успех на емисията дружеството ще е първото на „Българска фондова борса“ АД, което ще предостави възможност на по-широк кръг от инвеститори да имат пряко участие в развитието на местната стартъп и венчър екосистема, която през последните години се развива все по-успешно, но до момента остава от трудните за влизане класове активи, ограничени за само редица частни инвеститори.


"Целта ни е да привлечем по-широк кръг инвеститори, включително институционални, за които това да е първа стъпка в един различен клас активи. Вече има значителен интерес от досегашните ни инвеститори и предприемаческата общност като цяло, но се надяваме традиционните борсови играчи да погледнат по-благосклонно към стартъп света и обратното - самите стартъпи да обърнат внимание на възможностите на борсата", коментира Ивайло Симов, един от основателите на дружеството, пред Капитал.

„С тази стъпка дружеството следва и световните тенденции за отваряне на венчър индустрията към капиталовия пазар, като естествен ускорител на растеж и потенциален партньор за бъдещи изходи на инвестициите в портфейла на дружеството“, допълва Даниел Томов, изпълнителен директор на „Илевън Кепитъл" АД.

Дружеството предвижда да разпределя не по-малко от 90% от печалбата като дивидент към своите инвеститори, която ще се генерира от продажба на участията в компаниите от портфейла.

"Илевън Кепитъл" АД е създадено за срок от 5 години, с възможност да бъде продължен с допълнителни 2 години с решение на общото събрание на дружеството, което, според създателите му, ще даде оптимално време за развитие на компаниите в него и намиране на най-правилния момент за изход от инвестиции.

Ключови компании от портфолиото на „Илевън Кепитъл“ АД

 • Sensika (IT) - Софтуер за бизнес познания за многоезично (30+ езика) събиране, обработка и анализиране на информация (онлайн и офлайн) в реално време, за да се осигурят цялостни познания за продукти, клиенти и конкуренти

 • Coursedot (IT) - Платформа за професионални IT обучения, където IT специалисти и техните мениджъри могат бързо и лесно да намират и резервират подходящите курсове

 • Enhancv (HR) - Следващото поколение на CV за millennials, които в момента влизат на работния пазар

 • Kanbanize (SaaS) - Софтуер за управление на проекти, базиран на метода на канбан, насочен към бързо и ефикасно мащабиране на бизнес операциите

 • Escreo - Иновативна боя, която превръща всяка гладка повърхност в място за писане, рисуване и съвместно споделяне на идеи. Решението е идеално за офиси, образователни институции и домашна употреба

 • Dronamics (Hardware) - Изграждане на самолет от следващо поколение с товароподемност 350 кг и 2-2500 километра полетно покритие. Първите полети с прототип 1: 4 бяха много успешни

 • TaxiMe (Mobile App) - мобилно приложение, което работи с предварително избрани лицензирани шофьори на таксита, за да повиши качеството на предлаганата услуга.

 • А4Е - Analytics4Everyone (SaaS) - отворена екосистема, базирана на SaaS за собствени и предоставени от трети страни съвременни аналитични решения, пригодени и достъпни за малки и средни предприятия

 • Strawberry Energy (Hardware) - Интелигентна улична мебел, захранвана от слънчева енергия, която предоставя на жителите на водещи градове в Европа WiFi, таксуване по телефона, местна информация, местни данни за времето и качеството на въздуха

 • Content Insights (SaaS) - Софтуер за анализ за редактори и издатели за измерване на ефективността на съдържанието в дигитални медийни издания

 • mBrainTrain (Hardware) - Предлага първото наистина мобилно EEG устройство (устройства за измерване на мозъчната активност извън лабораторията, в реалния живот).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg