10 социални иновации, които ще променят живота на мнозина

7161
10 социални иновации, които ще променят живота на мнозина

2016 г. може да не беше една от най-добрите години за света, но в рамките на 12 месеца бяха направени интересни нововъведения. Те позволяват на човека да решава по-ефективно световните и социалните проблеми.

1. Дрон, който можете да изядетеПрототипът на този евтин дрон, наречен Pouncer, е разработен, за да помага при доставките на хуманитарна помощ в отдалечени райони, характеризиращи се с непроходими пътища.

Pouncer не само доставя стоки от първа необходимост, но и може да бъде използван за оцеляване: неговата рамка може да се използва за разпалване на огън, на крилата му е завързана храна, а защитното покритие може да се използва в качеството на тента – като импровизирано укритие.

Компанията, която разработи дрона - Windhorse Aerospace, заявява, че той е създаден специално, за да промени коренно начините, по които човечеството се справя със стихийните бедствия.

Екипът от разработчици се надява, че проектът им ще бъде реализиран през тази година.

2. Инвалидна количка за „Третия свят“Изобретателите нямат умора. Те постоянно търсят хитър начин да реализират идеите си и да разрешат проблеми, като социалното неравенство.

В частност те създадоха невероятно евтина инвалидна количка. Тя може да реши проблема на милиони хора от Третия свят.

3. Устройство за почистване на бреговата линия

Холандският предприемач Боян Слат за първи път предлага машина, която да чисти океана, когато е едва на 17 години.

Прототипът на това устройство бива наречен Boomy McBoomface. Окончателно е пуснат в експлоатация през юни 2016 г., след като се намират 10 млн. долара финансиране.

Устройството на Слат плава край крайбрежието и събира боклука от повърхността на океана. След това той е отнасян в централна „кула“, където се сортира за последваща утилизация.

4. Високотехнологична играчка LrkaLrka – това не е проста играчка. Става дума за интерактивно и мултисензорно устройство, което повече прилича на „приятел“. Специално е разработено за деца, страдащи от аутизъм. То ги поощрява да се развиват по пътя на независимата игра.

Кръглата играчка възпроизвежда звуци и музика, умее да „разговаря“, мига и вибрира, за да привлече вниманието на детето.

Дори можете да настройвате Lrka. Това означава, че ще можете да я адаптирате към потребностите на детето.

5. Палатка за бездомни WeatherHYDEWeatherHYDE – необичайна палатка, която защитава бездомните и бедните семейства в развиващите се страни.

Едната страна на палатката е снабдена със светоотразяващи панели, които охлаждат интериора при жега. Другата страна защитава от студ, тъй като е снабдена с изолиращи панели.

Към днешна дата са раздадени 500 такива палатки на нуждаещи се семейства.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg