Десет неща, които ще ни направят по-щастливи на работното място

1580
Десет неща, които ще ни направят по-щастливи на работното място

За да сме щастливи на работното място, HR експертът Сюзън Хийтфийлд ни съветва да спазваме следните десет просто правила:

1. Поставете си за цел да сте щастливи на работа

Щастието може да бъде целенасочен избор. Тук сигурно много хора ще спорят, казва Хийтфилд, но е верно. Мислете позитивно, концентрирайте се повече над онези неща в работата, които харесвате, а не на тези, които са ви неприятни.

Също така старайте се да прекарвате повече време в компанията на колегите, които харесвате.

2. Всеки ден правете нещо, което ви доставя удоволствие

Каквато и да е работата ви, със сигурност има поне едно задължение, които да ви е приятно. Вършете го всеки ден и работата няма да ви е толкова тежка.

3. Вземете отговорността за професионалното си развитие в собствени ръце

Ако си милсите, че шефовете ви не правят достатъчно за вашетео развитие, си задайте въпроса “Кой е човекът, който е най-заинтересован от моето разрастване в работата?” Отговорът естествено е вие самите. Вие сте и този, който ще загуби най-много, ако не се усъвършенствате – така че вземете нещата в свои ръце.

4. Постарайте се да сте информирани за това какво се случва във фирмата ви

Не чакайте шефа да ви казва всичко. Той си има и друга работа и не може да знае какво вие не знаете. Никога не се притеснявайте да задавате въпроси за всичко, което не ви е ясно, а ви е нужно, за да можете да вършите работата си ефективно.

5. Обратна връзка

Сюзън Хийтфийлд често чува оплаквания от сорта на „Никога не ми казват как съм се справил със задачата, така че не знам дали съм бил добър или не.“ Всъщност винаги се разбира, когато сте свършили страхотна работа. Ако никога не ви го казват, може би наистина не сте били достатъчно добри. Опитайте се да дадете повече от себе си, и ако е необходимо, просто попитайте.

Ако работите с клиенти, поискайте и тяхното за мнени за това как вървят нещата. Обратната връзка безспорно е важна.

6. Поемайте само ангажименти, с които можете да се справите

Една от главните причини за стреса е притеснението, че няма да успеете или че не сте успели да се справите с работата си. Някои служители губят повече време опитваки се да си измислят извинение и притеснявайки се за това, че на са се справили с една задача, отколкото в работа по самата нея.

Имайте план-график за действие, така че да винаги да ви е ясно, какво ще успеете да свършите и в какъв срок, и какво не.

И ако знаете, че няма да успеете да свършите нещо в даден срок, защото нямате време, то не се наемайте, освен разбира се, ако ви възложат задачата задължително. Тогава просто ще трябва да планирате времето и приоритетите си по-добре.

7. Избягвайте негативните мисли

Спомнете си правило номер едно – вие съзнателно си поставяте за цел да сте щастливи на работното място , а това изключва всякакви негативни мили, включително клюкарстване и неприятни колега. Обезателно дръжте последните две настрана.

И още нещо - пейте си в колата на път за работа и обратно – много помага.

8. Имайте кураж.

Отстоявайте позициите си. Това да сте позитивни, не означава да се съгласявате винаги с всички. Трябва да имате смелостта да държите на своето. Така ще спечелите и уважението на колегите си, а уважението на останалите е важна предпоставка за това да сме щастливи във всяка една сфера на живота.

9. Сприятелявайте се

В прочутата си книга „С какво най-добрите ръководители се отличават от останалите хора?“ Маркъс Бъкингам и Кърт Кофмън публикуват списък с 12 въпроса. Отговорът „Да“ на всеки един от въпросите е индикатор за щастие и удовлетвореност. Един от основните въпроси в списъка е „Имате ли във офиса си човек, когото наричате свой най-добър приятел?“

10. Ако нищо не дава резултат, търсенето на нова работа може да ви ободри

Ако нищо изброено до тук не ви помага, може би е дошло време да си потърсите нов шеф, нова работа или изцяло нова кариера.

В крайна сметка, не можете да прекарате живота си в недружелюбна среда, вършейки по цял ден омразни за вас неща.

Освен това, практиката показва, че средата в една фирма рядко се променя, така че по-скоро ще трябва да се промените вие.

А и докато сърфирате в сайтовете за работа, знаейки, че скоро ще напсунете този офис, ще можете тайничко да се усмихвате на бюрото си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg