Испания губи 20% от икономиката си, ако Каталония се отдели

2204
Испания губи 20% от икономиката си, ако Каталония се отдели

© Pixabay

През уикенда се проведе противоречив референдум за независимост в испанската автономна област Каталония, който повдигна множество въпроси - както за страната, така и за цяла Европа.

Правителството на Испания яростно се противопоставя на референдума, включително чрез груба сила. От друга страна, регионалната власт посочва, че резултатът от допитването дава огромно мнозинство на идеята за независимост.

Гласуването идва, след като Испания успя да се измъкне от почти десетгодишна икономическа стагнация.


На този фон, Каталония изпъква като най-богатата област в страната. 

По-богати сами по себе си?

Каталония представлява около 1/5 от испанската икономика, като води всички други области по продуктивност, заемайки дял от 25% от износа на страната, пише CNN.

Каталония има огромен принос по отношение на данъчните приходи в Испания, като оформя цели 21% от общите приходи по това перо. Така излиза, че автономният регион дава повече на централната власт, отколкото получава.

Поддръжниците на независимостта цитират тези данни, смятайки, че запазването на данъците в местния бюджет ще го изкара на плюс и ще прати в миналото дефицитите.

Каталония поставя рекорд по привлечени инвестиции, като близо 1/3 от всички чуждестранни компании избират Барселона за тяхна централа в Испания. Така например, Volkswagen и Nissan имат заводи в покрайнините на Барселона. 

Големи рискове

Въпреки икономическата доминация на Каталония, референдумът издава редица рискове, които съвсем не са за подценяване. Един такъв е членството в Европейския съюз.

Ако Каталония успее да се пребори за независимост, че се наложи областта да получи разрешение от всички членки на ЕС за оставане в Общността. Включително и от Испания - нещо, което изглежда като химера към днешна дата.

„Понастоящем не виждаме практически начин Каталония да бъда независима страна-членка в ЕС, както повечето поддръжници искат”, пише икономист от Berenberg Bank в своя оценка на ситуацията.

Излизането от ЕС ще доведе до увеличаване на разходите за износ на стоки и услуги от Каталония към членките на Общността и страните, с които тя има търговски споразумения.

„Тя може да се присъедини към късия списък със страни, които не са членки на Световната търговска организация, което означава, че може да се изправи пред значителни търговски бариери”, казва Стефан Браун, икономист в Capital Economics.

По думите му, подобно стечение на обстоятелствата ще доведе до ръст на цените на вносните стоки в Каталония, което пък ще провокира безработица.

Каталония поиска независимост Референдумът, който властите в Мадрид не признават, беше белязан от полицейско насилие

Независимост означава и по-високи разходи за местната власт при евентуално емитиране на дълг на международните пазари.

Кредитните агенции Moody’s и S&P понижиха кредитната оценка на Каталония през миналата година.

При евентуална независимост, областта ще може да продължи да използва еврото като национална валута, но няма да има място в Европейската централна банка.

Ами Испания?

Върховният съд на Испания суспендира референдума, наричайки го противоконституционален. Но регионалното правителство не се съобрази с това и предприе действия по реализирането му.

Евентуално отделяне на богатата автономна област би предизвикало икономическо сътресение за цялата страна.

Възможно е една независима Каталония да откаже да дава своя дан по изплащането на националния дълг на Испания.

„Вероятно е доверието на бизнеса и потребителите да се влоши, ако Каталония се отдели”, коментира Стефан Браун.

Какво следва

Ключовата дума за инвеститорите е несигурност.

„Както при брекзит, вярваме, че всяка форма на отделяне на Каталония ще вкара региона в дълъг период на несигурност и най-вероятно ще донесе нагативи за частния сектор”, посочва Джофри Мин, икономист от ING.

Катлиин Брукс, директор проучвания към Citi Index, казва, че победа на референдума може да понижи цената на еврото с до 5%.

Еврото поевтинява след референдума в ИспанияЕврото падна с 0.3% след белязания от насилие референдум в испанската провинция Каталония и се разменя срещу 1.1773 долара

Европейската единна валута загуби 0.3% от стойността си срещу долара по време на търговията в началото на седмицата.

Така или иначе, положителен референдум за Каталония няма да е достатъчен, за да бъде призната за независима страна нито от Испания, нито от ЕС.

„Каталонският парламент ще се опита да използва позитивния резултат от референдума, за да укрепи позицията си при бъдещи преговори с испанското правителство”, казва Лоурънс Алън от IHS Markit.

Българският бизнес

Всичко по темата Каталонската криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg