Как да отхвърлим предложение за работа

3491
Как да отхвърлим предложение за работа

Понякога стигате до самия край на процеса на набиране на служители, получавате оферта за започване на работа, но не сте убедени, че трябва да продължите напред.

Ако сте в тази ситуация в този момент, не се паникьосвайте. Приемането на предложението и стартирането на нов кариерен път е прекрасна възможност. Ако обаче нещо ви казва да не правите повече крачка напред, вслушайте се в този глас.

Трябва да знаете, че има правилен и неправилен начин за справяне със ситуацията. Ако искате да приключите преговорите в доброжелателен дух, може да използвате следните съвети. Все пак не искаме да горим мостове, нали така?

Не се бавете

Щом получите предложението, компанията се надява, че вие сте човекът, който й трябва. Възможно е дори да държат на вас и да са осведомили всички останали кандидати, че отпадат от процеса по набиране.

Колкото повече държите решението си за само вас, толкова повече страдат отношенията ви. Ако знаете, че няма как да приемете предложението за работа, възможно най-скоро уведомете компанията.

Предпочетете телефона пред имейла

В момента, в който получите предложението, възможно е да сте прекарали известно време в компанията.

Силно препоръчваме да откажете работата по телефона, а не по имейла. По този начин показвате ниво на уважение и разбиране.

На 7 г. това момче управлява собствена компания и пести за колеж Никога не е прекалено рано да започнеш бизнес

Бъдете любезни

Благодарете на интервюиращия за времето, което е отделил, за да проведете всички разговори. Изразете благодарност и към всеки друг, който е взел участие в процеса.

Уверете ги, че оценявате предложението за работа и че сте взели трудно решение.

Бъдете честни, но и дипломатични

Точно както вие самите бихте искали да разберете причината, поради която не получавате желаното работно място, компанията също би искала да знае защо отхвърляте предложението й.

Това не е повод да й разкриете всичките й отрицателни страни. Вместо това можете да споделите своето виждане за правилността на решението ви на този етап от кариерата ви.

Споделянето на причината за отказ е от полза за екипа, тъй като той ще продължи процеса на набиране на нов служител.

Оставете вратата отворена

Дори и да нямате никакви намерения да започвате работа в компанията, трябва да си дадете сметка, че хората постоянно са „в движение“.

След време интервюиращият или някой друг може да работи на място, което определяте като работа-мечта.

Кажете им, че с удоволствие ще поддържате връзка. Разменете си акаунтите си в социалните мержи. Някой ден пътищата ви отново може да се пресекат.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас