Как да се справите с човек, който не ви харесва

9009
Как да се справите с човек, който не ви харесва

© pixabay.com

Понякога на работното място, а и в живота като цяло, се сблъскваме с хора, които не ни харесват. Така де, не е възможно да отговорим на всеки вкус.

Затова искаме да ви дадем наръчник от пет стъпки, които ще ви помогнат да се справяте с тези хора в живота ви.

1. Започнете със себе си

Лесно е да заключите, че някой не ви харесва просто така – без да насочите поглед към себе си. Преди да решите, че тази оценка няма нищо общо с вас, отделете момент и помислете - дали правите нещо, което е потенциално обиждащо или нараняващо другия.

Може да е налице нещо съвсем дребно, на което не сте обърнали внимание. Например хиперконкурентност или пък желание да изпъкнете на всяка цена. Може да бъде и някой ваш навик. Например да довършвате изреченията на другите.

Като начин на решение може да използвате допитване до хора, на които имате доверие. Например шеф или колега. Те ще ви дадат друга перспектива.

2. Приемете разликите

Възможно е човекът, когото питате, да ви каже, че у вас няма нищо, което да накърнява другите. Ако случаят е такъв, следващата стъпка е да приемете, че не е възможно всички да ви харесват. Всъщност напълно нормално е някой да не го прави.

Вашата работа не е да убедите всички защо трябва да ви харесват. Не се променяйте заради чуждото мнение. Трябва да осъзнаете, че хората имат свои предпочитания извън и в офиса.

9 трика, с които ще изглеждате по-интелигентни Искате ли да изглеждате по-интелигентни?

3. Откажете да се намесвате

Да приемете нещата такива, каквито са, не означава да минете на нивото на другите. Има стара приказка, че да се спори с глупак е като да доказваш, че има двама такива.

Независимо колко силно вярвате, че сте прави, не се намесвайте.

4. Променете фокуса си

Когато пред вас е случай с негативно настроен човек, важно е да съумеете да промените фокуса си. Насочете енергията си към хора, които вярват във вас. Вие сте на работното си място поради ясна причина – добри сте в нея и хората, които са ви наели, знаят това.

Какво мислят другите за вашата квалификация не е релевантно.

5. Пренастройвайте се

Когато работите с някого, който не ви харесва, трябва да „натиснете“ бутона пренастройване. Дори, ако се налага, по няколко пъти.

По този начин ще намалите смущението и ще можете да вършите по-добре своята работа.

Един от начините е като играете на играта „глупак“. Да, вие сте достатъчно умни, за да интерпретирате значението на думите на колегата, които уж са комплимент.

Просто се престорете, че не го разбирате. Може да се усмихнете и да кажете: „Благодаря за оценката на моята работа. Радвам се, че виждаш положителните резултати“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg