Какви са възможностите пред ОПЕК за цената на петрола?

1579
Какви са възможностите пред ОПЕК за цената на петрола?

© Pixabay

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) изчерпват възможностите си по отношение на цената на петрола.

Цената на суровия петрол се сви с 13% през последните седмици, падайки под ниво от 46 долара. Това само потвърждава извода, че опитите на ОПЕК да повдигнат изкуствено цената на суровината по изкуствен начин засега удрят на камък.

Страните от организацията и други големи производители на петрол се радваха на високи цени на суровината, преди да сключат споразумение за намаляване на добива през ноември миналата година, което целеше повдигане на стойността на черното злато.

Сега обаче по всичко изглежда, че магията започва да изчезва.

ОПЕК даде индикации, че може да удължи ограничаването на добива за срок, много по-дълъг от първоначално предвидения, а именно средата на тази година.

"Уверен съм, че споразумението ще бъде удължено до средата на тази година и вероятно дори повече“, казва министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих пред Reuters.

Ако американските производители обаче продължават да засилват продукцията си, изглежда усилията на ОПЕК няма да са достатъчни за стабилизиране на цените на петрола.

На 25-и май тази годин енергийните министри на страните-членки на ОПЕК ще се срещнат.

Ето и какви са възможните варианти пред тях:

Удължаване на ограниченията

ОПЕК и другите големи играчи на пазара се съгласиха да ограничат добива си, едва когато цената на петрола падна до цена от 26 долара през миналата 2016 година. Освен това отне месеци, докато страните постигнат разбирателство относно политиката си.

За кратко стратегията даваше резултати, като цените на петрола скочиха до 54 долара по-рано през тази година. Цени в порядъка на 50-60 долара за барел идеално устройват страните от организацията, тъй като са достатъчно високи да им позволяват да планират разходите си комфортно и същевременно достатъчно ниски за да държат други ключови производители извън играта.

ОПЕК обаче има нов проблем пред себе си – американските шистови производители.

Те се завърнаха на пазара с гръм и трясък, удвоявайки броя на съоръженията си за добив през последната година. Годините на ниски цени се оказаха добър стимул за тях да намерят начин за по-добра ефективност.

Анализатор от UBS изчислява, че американските производители могат да останат на печалба при цена на петрола не по-ниска от 40 долара на барел. През 2014 година границата бе 65%, пише CNN.

Така, дори и ОПЕК да постигне съгласие за удължаване на ограниченията за добив, но цените се запазят на ниво над 40 долара за барел, американските производители ще продължат да си добиват петрол най-обезпокоявано. Това би означавало свръхпредлагане, което явно ще си остане проблем в обозримо бъдеще.

Изблъскване на американците

ОПЕК би могла да обърне курса и да засили добива си, с цел да изблъска американските производители от пазара.

"Ако те решат да не удължават добива и увеличат продукцията, вероятно ще станем свидетели на спад на цените“, казва Том Пюг, икономист от Capital Economics. По думите му, подобна стратегия, освен, че би изненадала инвеститорите, би дръпнала цените под ниво от 40 долара за барел.

Подобна стратегия вече бе предприета веднъж от страните-членки на организацията, които добиваха масово през 2014 година без да се притесняват за цената на черното злато, което остави без работа американските производители.

Това обаче оказа негативен ефект върху бюджетите на страните от ОПЕК, което в крайна сметка ги принуди да предприемат мерки за съкращаване на разходите си.

Докато много страни от Персийския залив предприеха реформи за да намалят зависимостта си от петрола, други големи играчи като Нигерия и Русия не искат да рискуват отново с ценова война.

Защо цената на петрола падна под 45 долара?Кризата на петролния пазар се влошава. Цената на суровия петрол в САЩ падна с над 3% в Азия тази сутрин, дърпайки цената за барел под границата от 45 долара.

Да не правят нищо

Инвеститорите очакват ОПЕК и нейните съюзници да удължат споразумението за намаляване на добива.

"Те се намират между чука и наковалнята, тъй като вече говориха прекалено много за удължаване на споразумението“, казва Пюг. „Ако те не го удължат, може да видим спад на цената до около 40 долара отново“, казва икономистът.

Ако няма сделка на предстоящата среща, организацията може да се примири и да се надява на по-голямо търсене на суровината през втората половина на тази година.

Да не правят нищо може да е голям завой в политиката им, но може би си струва да се опита.

"ОПЕК няма влиянието, което имаше преди 10 години", казва Пюг, като добавя, че сега шистовия добив започва да води пазара. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg