Проблемите в шоколадовата индустрия са решими, доказа световен гигант
В Световния ден на шоколада – 7 юли, най-сладката индустрия с милиони потребители, е изправена пред две огромни предизвикателства – устойчивостта и цените.
Цената на какаото, а оттам и на шоколада продължава да се покачва, а търсенето по всички глобални пазари не показва признаци на намаляване, отчитат анализатори.
На този фон, един от шоколадовите гиганти предприе сериозни стъпки, за да промени публичните нагласи за устойчивостта в какаовата индустрия и даде пример на целия сектор, отбелязва uniquetimes, без да съобщава името на компанията.
Ето с кои инициативи и действия тя печели репутацията си на лидер в устойчивото производство на какао.
Ангажимент за етично снабдяване със суровина от производителите
Етичното снабдяване със суровина е превърнато в основен приоритет.
Компанията установява стабилни връзки с производителите на какао и кооперативи, като осигурява справедливи цени и насърчава по-добри условия на труд.
Прякото си сътрудничество с фермерите играе решаваща роля за правата на общностите, отглеждащи какао и за извеждането им от бедността.
Устойчивост и опазване на околната среда
За да се справи с въздействието на производството на какао върху околната среда, шоколадовият гигант прилага различни мерки за устойчивост.
Те активно насърчават отговорни земеделски практики, като например агролесовъдство, при което какаовите дървета се интегрират с друга растителност, за да се запази биоразнообразието и да се възстановят компроментираните земи.
Инвестира се в научноизследователска и развойна дейност за създаване на по-устойчиви земеделски техники с цел намаляване на потреблението на вода, премахване на обезлесяването и свеждане до минимум на използването на агрохимикали.
Инвестиране в потенциала на земеделските производители
Земеделските производители са в основата на какаовата индустрия, затова се инициират програми за предоставянето на знания и ресурси.
Предоставя се обучение за най-добри селскостопански практики, включително подходящи техники за ферментация и сушене, за да се подобри качеството и вкусът на какаовите зърна.
Подкрепят се образователни инициативи в районите, където се отглежда какао, като се предлагат стипендии и образователни ресурси на децата на какаовите фермери, подпомагайки дългосрочното устойчиво развитие.
Сертифициране и проследимост
Полагат се значителни усилия за прозрачност и проследимост на веригата за доставки на какао.
Това е възможно чрез сертификати като Fairtrade, Rainforest Alliance или UTZ, които гарантират, че какаото се добива по устойчив начин и че земеделските производители получават справедливо възнаграждение.
Чрез внедряването на усъвършенствани системи може да се проследява произхода на какаовите зърна, използвани от компанията, като се гарантира, че те идват от отговорни източници и се насърчава културата на отчетност в цялата индустрия.
Фабрика на Lindt осигури Над швейцарския град Олтен валя... какао, съобщават местните медии
Партньорства за сътрудничество
Осъзнавайки сложността на предизвикателствата, свързани с устойчивото развитие в какаовата индустрия, шоколадовият гигант активно си сътрудничи с други заинтересовани страни.
Работи се с неправителствени организации, правителства и колеги от бранша, за да разработват иновативни решения, да споделят най-добри практики и да стимулират системни промени.
Като насърчават партньорствата, те демонстрират своята ангажираност към колективни действия и насърчават други марки, произвеждащи какао, да се присъединят към пътя на устойчивостта.
В Световния ден на шоколада, нека потребителите на най-сладкото изкушение подкрепят подобни инициативи, а компаниите да последват добрите практики и да окажат положително въздействие върху шоколадовата индустрия и планетата, завършва материалът.