В Световния ден на шоколада – 7 юли, най-сладката индустрия с милиони потребители, е изправена пред две огромни предизвикателства – устойчивостта и цените.

Цената на какаото, а оттам и на шоколада продължава да се покачва, а търсенето по всички глобални пазари не показва признаци на намаляване, отчитат анализатори.

На този фон, един от шоколадовите гиганти предприе сериозни стъпки, за да промени публичните нагласи за устойчивостта в какаовата индустрия и даде пример на целия сектор, отбелязва uniquetimes, без да съобщава името на компанията.

Ето с кои инициативи и действия тя печели репутацията си на лидер в устойчивото производство на какао.

Ангажимент за етично снабдяване със суровина от производителите

Етичното снабдяване със суровина е превърнато в основен приоритет.

Компанията установява стабилни връзки с производителите на какао и кооперативи, като осигурява справедливи цени и насърчава по-добри условия на труд.

Прякото си сътрудничество с фермерите играе решаваща роля за правата на общностите, отглеждащи какао и за извеждането им от бедността.

Шоколадът ще поскъпва още, цените на какаото удариха 7-годишен връхПроизводителите са притиснати от нарастващите разходи за суровини, енергийните разходи и повишените лихви

Устойчивост и опазване на околната среда

За да се справи с въздействието на производството на какао върху околната среда, шоколадовият гигант прилага различни мерки за устойчивост.

Те активно насърчават отговорни земеделски практики, като например агролесовъдство, при което какаовите дървета се интегрират с друга растителност, за да се запази биоразнообразието и да се възстановят компроментираните земи.

Инвестира се в научноизследователска и развойна дейност за създаване на по-устойчиви земеделски техники с цел намаляване на потреблението на вода, премахване на обезлесяването и свеждане до минимум на използването на агрохимикали.

Инвестиране в потенциала на земеделските производители

Земеделските производители са в основата на какаовата индустрия, затова се инициират програми за предоставянето на знания и ресурси.

Предоставя се обучение за най-добри селскостопански практики, включително подходящи техники за ферментация и сушене, за да се подобри качеството и вкусът на какаовите зърна.

Подкрепят се образователни инициативи в районите, където се отглежда какао, като се предлагат стипендии и образователни ресурси на децата на какаовите фермери, подпомагайки дългосрочното устойчиво развитие.

Световните лидери обещаха да сложат край на обезлесяването до 2030 г.Експерти приветстваха този ход, но предупредиха, че предишна подобна сделка от 2014 г.

Сертифициране и проследимост

Полагат се значителни усилия за прозрачност и проследимост на веригата за доставки на какао.

Това е възможно чрез сертификати като Fairtrade, Rainforest Alliance или UTZ, които гарантират, че какаото се добива по устойчив начин и че земеделските производители получават справедливо възнаграждение.

Чрез внедряването на усъвършенствани системи може да се проследява произхода на какаовите зърна, използвани от компанията, като се гарантира, че те идват от отговорни източници и се насърчава културата на отчетност в цялата индустрия.

Фабрика на Lindt осигури Над швейцарския град Олтен валя... какао, съобщават местните медии

Партньорства за сътрудничество

Осъзнавайки сложността на предизвикателствата, свързани с устойчивото развитие в какаовата индустрия, шоколадовият гигант активно си сътрудничи с други заинтересовани страни.

Работи се с неправителствени организации, правителства и колеги от бранша, за да разработват иновативни решения, да споделят най-добри практики и да стимулират системни промени.

Като насърчават партньорствата, те демонстрират своята ангажираност към колективни действия и насърчават други марки, произвеждащи какао, да се присъединят към пътя на устойчивостта.

В Световния ден на шоколада, нека потребителите на най-сладкото изкушение подкрепят подобни инициативи, а компаниите да последват добрите практики и да окажат положително въздействие върху шоколадовата индустрия и планетата, завършва материалът.