Сериозни разпродажби при Airbnb и DoorDash

976
Сериозни разпродажби при Airbnb и DoorDash

© Pixabay

Акциите на Airbnb и DoorDash отчетоха сериозен спад по време на вчерашната търговска сесия, или само няколко дни след впечатляващите повишения, реализирани при листванията на двете компании.

В края на борсовата сесия по двете позиции се наблюдаваше понижение от 6.64 и 8.57% - до нива от 130 и 160 долара за брой.

Книжата на Airbnb загубиха 10.1%, а тези на DoorDash отчетоха спад от 13.6% по време на сесията, но по-късно възстановиха част от загубите.


Двете компании набраха съвкупните 6.7 млрд. долара, като в първия си ден на търговия акциите им отчетоха повишения от 112 и 86%.

Сериозните поскъпвания обаче принудиха част от анализаторите да намалят оценките си за двете компании.

„Акциите на Airbnb в момента се търгуват на оценка, която е два пъти над брутната стойност на резервациите, в сравнение с едва 0.6 пъти на конкурентите ѝ“, казва Гордън Хаскет.

Анализаторът дори повиши оценката си за книжата на компанията от 77 на 103 долара, но въпреки това цената представлява с около 20% под текущата им стойност.

От DA Davidson понижиха рейтинга на DoorDash, но повишиха ценовия им диапазон от 93 на 150 долара за брой, което пък представлява с около 6 на сто по-ниска стойност от последните сделки на борсата.

Robinhood ще търси оценка от над 20 млрд. долара, листва се през 2021 г.Компанията, която е базирана в Калифорния, е основана през 2013 г. от Байджу Бат и Владимир Тенев. Българският предприемач официално вече е милиардер, ако се смята участието му в платформата за търговия.

Въпреки спадовете, реализирани вчера по двете позиции, инвеститорите, участвали на първичните публични предлагания на Airbnb и DoorDash, все още отчитат сериозни печалби.

Нарастването в цените, отчетено в първия ден обаче, изрази опасенията при част от трейдърите за дот-ком балон, какъвто беше наблюдаван в края на XX и началото на XXI век. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg