SOFIX на път към едно от най-добрите си годишни представяния

413
SOFIX на път към едно от най-добрите си годишни представяния

© Unsplash

Създаденият през 2000 г. индекс SOFIX, смятан от мнозина пазарни наблюдатели за основен индикатор на Българска фондова борса, или индекс на „сините чипове“, е на път да отбележи една от най-добрите години в историята си.

До началото на днешната търговска сесия SOFIX е добавил 35.61 на сто - за момента 2021 е една от осемте години, в които е отчитал повишение от над 30%.

През 2003 г. индикаторът отчете рекордната си година, която може да остане като такава още дълго време. Именно през тази година SOFIX добавя забележителните 148.16%. Това се случи след като година по-рано индексът нарасна с 54.33%.


Годините преди световната финансова криза също бяха доста печеливши за участниците на капиталовите пазари. През 2006 и 2007 г. индикаторът добави респективно 48.28% и 44.42%, а за 2013 г. увеличи стойността си с 42.28 на сто.

Успешни бяха и 2004 и 2005 г., когато борсовият индекс нарасна съответно с 37.63 и 32.02 на сто.

Какви са причините за ръста през настоящата година?

На първо място можем да посочим ниските лихви по депозитите и насочването на все повече средства както към взаимните фондове, отчитащи рекордни вложения, така и директно към борсовите компании. Листването на нови дружества, добрите дивидентни възможности, които предлагат част от публичните компании, също са притегателна сила за инвеститорите.

Не трябва да забравяме и инфлацията в страната, която по данни на Националния статистически институт възлиза на 6% на годишна база, което е най-високата стойност на този индикатор от 2009 г. насам. Акциите са един от инструментите, които могат да защитят покупателната способност на парите ни, също както златото и имотите.

Промените в SOFIX през годината, в резултат на които към него се присъедини най-добре представящата се компания в индекса – Алтерко, както и подобряването на финансовите резултати на част от дружествата в индикатора не са за подценяване за доброто му представяне.

Следва да отбележим, че книжата на Алтерко добавят близо 261% към стойността си от началото на 2021 г., а други две компании – Доверие Обединен Холдинг и Индустриален Холдинг България, поскъпват със 159 и 158%.

Това, както и значителното изоставане от международните финансови пазари, където индикаторите бележат исторически максимуми, са основните причини за доброто представяне на SOFIX през 2021 г.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg