SOFIX продължава да е един от най-добре представящите се индекси в света

450
SOFIX продължава да е един от най-добре представящите се индекси в света

Индексът на сините чипове на Българска фондова борса SOFIX продължава да е един от най-добре представящите се индекси в света за 2021 година, сочи справка на Profit.bg

По-добре от родния индикатор се представят само други пет индекса, показват данни на Countryeconomy.

Близо 40% ръст от началото на 2021 г. 

От началото на 2021 г. SOFIX е добавил 39.76%, докато начело в подреждането са основните индикатори на борсите в Абу Даби и Аржентина, нараснали със 78 и 72 процента, респективно.


По данни към 6 декември, борсовите индекси на борсите в Шри Ланка и Коста Рика бележат ръст от съответно 62.89% и 54.66%, докато петата позиция в подреждането се заема от OMX Tallinn.

Основният индекс на борсата в Естония добавя 48.54 на сто от началото на 2021 година, с което се нарежда точно преди SOFIX.

Близо до SOFIX като представяне е и основният индекс на борсата в Замбия, нараснал с 39.14 на сто.

Над 30% ръст от 1 януари до вчера се отчита и на борсите в Исландия, Казахстан, Словения, Австрия, Чехия, Виетнам и Турция.

Осем български фонда с доходност от над 30% до ноемвриКъде да вложим парите си?

На какво се дължи почти 40-процентното повишение при SOFIX?

Една от основните причини за доброто представяне на SOFIX е сериозното поскъпване при три от неговите емисии. Доверие Обединен Холдинг добавя 258.41%, Алтерко се повиши с 249.31%, а Индустриален Холдинг България нарасна с над 160%.

Освен Алтерко и Доверие Обединен Холдинг, други три емисии също имат тегло от над 10% в SOFIX. Това са Софарма, Еврохолд България и Адванс Терафонд АДСИЦ, които също бележат добро представяне през 2021 г.

Фармацевтичната компания добавя 38.13% от началото на годината, холдинговото дружество, закупило активите на ЧЕЗ в България поскъпва с 20.69%, а фондът, специализиран в закупуването на земеделска земя, отчита ръст от 67.72 на сто.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg