SOFIX с негативен рекорд, невиждан в последните години

1131
SOFIX с негативен рекорд, невиждан в последните години

© Pixabay.com

В рамките на последните 20 търговски сесии на Българска фондова борса бяха регистрирани 17 понижение на най-старият борсов индекс в страната – SOFIX. Това не е наблюдавано на родния капиталов пазар от юни 2014 г. насам, а в същото време подобна негативна тенденция не е отчитана дори и в края на 2007 г., при старта на световната икономическа криза.

Именно през юни 2014 г. SOFIX бележи 18 спада за 20 сесии като губи 13.95% от стойността си. Понижението в последните дни е от 6.26%, но зад това си има и логичния обяснения. Вижте на какво се дължи този спад:

Ребалансирането на SOFIX:

Както знаем през миналата седмица станаха известни промените в основните индекси. Най-важните са именно новите компании в SOFIX, тъй като на този индекс се базира и единственият борсово търгуван фонд за момента у нас, управляващ над 30 млн. лв. към днешна дата. Разбира се има и по-малки фондове, следващи индикатора, но размера на техните активи е значително по-малък.

Въпреки промените в правилата на изчисление на SOFIX, голяма част от инвестиционните посредници разполагат с анализаторски екипи, които могат да предвидят дали дадена компания ще успее да се задържи сред 15-те най-елитни дружества или ще отпадне оттам. Също така и кои ще са евентуалните нови попълнения.

Именно при част от отпадналите емисии като Холдинг Варна например се забелязва и най-голям спад от началото на септември (-11.62%).

В периода за последните 20 сесии, понижението при холдинговото дружество е от 10.57 на сто, докато при Алкомет – от 9.47%.

Пред тях са единствено три от най-ликвидните компании на Българска фондова борса – Централна кооперативна банка, загубила 12.72%, Софарма, където се наблюдава спад от 11.91 на сто и Химимпорт със загуби за периода от 11.05%.

Понижението при третата компания, която излиза от SOFIX, считано от 18 септември (понеделник) Индустриален Капитал Холдинг е от 3.47%.

Въпреки загубите от близо 6.5% в последните 20 сесии за сините чипове, два от компонентите на SOFIX се търгуват на положителна територия за този период. Това са Еврохолд България и Първа инвестиционна банка. Тук е и мястото да отбележим, че пониженията в последните 4 сесии в този период са и най-големите за разглеждания период.

SOFIX – лидер по ръст за последните 12 месеца

Както посочихме и в предходни наши материали, в последните 12 месеца SOFIX отчиташе ръст от над 50%, което го нареждаше на лидерска позиция в света, изпреварен само от индексите в Египет и Венецуела.

Е, след последните понижения, вече сме изпреварени и от Аржентина и Монголия, а близо до нас са вече Гърция, Австрия, Турция и др.

Прибиране на печалбите

Доброто представяне обаче бе използвано от част от инвеститорите за прибиране на печалбите, които и към днешна дата изглеждат повече от добри. За последните 12 месеца до началото на днешната сесия, повишението за SOFIX е от 44.63%, а от началото на годината се отчита ръст от 16.56%.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg