Топ 3 на събитията за капиталовия ни пазар

1596
Топ 3 на събитията за капиталовия ни пазар

© Pixabay.com

Близо 1/3 от годината вече измина, но оставащите месеци до края на 2018 г. се очертават доста интересни за инвеститорите.

Ще представим на вашето внимание три събития, които са от изключителна важност за всички – от инвеститори, през посредници и емитенти. Вижте ги:

11 ETF-a на Експат

Борсово търгуваните фондове на Експат, следващи движението на индекси на акции от Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Сърбия и Македония, получиха регистрация за търговия на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Търговията на борсата в Германия стартира на 16 април 2018 г.


Тези шест фонда са част от от семейството от 11 ETF инструмента, управлявани от Експат Асет Мениджмънт. Останалите следят движенията на борсите в Полша, Чехия, Румъния и Гърция.

Първият ETF на Експат Асет Мениджмънт - Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, следи най-стария борсов индикатор в страната SOFIX.

Всичките 11 ETF-a вече се търгуват както на Българска фондова борса – София, така и на Frankfurt Stock Exchange (XETRA).

Фондовете дават възможност инвеститори от цял свят да получат ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазари от Централна и Източна Европа, за повечето от които към момента няма аналогични продукти.

Листването на фондовете във Франкфурт, а впоследствие и в Лондон, по всяка вероятност ще доведе до засилен инвестиционен интерес на чуждестранни инвеститори и към нашия пазар.

Шумът на парите

Деветото издание на Шумът на парите ще се проведе на 22 и 23 май, в зала ЕФЕ на столичния хотел Маринела. Първият ден от събитието ще бъде насочен основно към инвестициите.

Стартът традиционно е с панел „Капиталови пазари“, където сред лекторите ще са изпълнителни директори на чуждестранни борси, инвестиционни посредници и големи български компании.

Следват панелите „Двигатели на растежа“ и „Лични финанси“, които ще предложат лектори от страна на публични и бързо развиващи се български компании, банки, строителни предприемачи и експерти в сфертата на управлението на активи. Повече за събитието можете да откриете тук.

Спонсори на проявата през 2018 г. са: Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Уникредит Булбанк, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management и Сосиете Женерал Експресбанк.

IPO-то на Градус

Според мнозина, именно IPO (първично публично предлагане) може да раздвижи търговията на Българска фондова борса. Градус АД се очаква да предложи акции за над 100 млн. лв., с което ще се превърне във второто предлагане на Българска фондова борса, набрало свеж ресурс за над тази психологическа сума. (бел. ред. първото подобно бе листването на Първа инвестиционна банка).

Градус АД е една от най-големите компании за добив на месо в България и сред трите водещи производители на разплодни яйца в Европа. Компанията е на първо място в страната по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял.

Финансовите отчети за 2017 г. показват общо консолидирани приходи на групата в размер на 245.83 млн. лв. и нетна печалба след данъци в размер на 39.83 млн. лв.

Очакваната пазарна оценка, след листването на компанията на борсата, е между 400 и 520 млн. лв.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2017

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg