В какво инвестира своите 257 млрд. долара Apple?

5142
В какво инвестира своите 257 млрд. долара Apple?

© Pixabay

Ако Apple Inc. бе фонд за инвестиции в облигации, тя щеше да се извисява високо над конкуренцията.

Общо 144 млрд. долара от рекордните 257 млрд. долара кеш на производителя на iPhone са инвестирани в корпоративен дълг, според данните на компанията, изнесените тази седмица. Сумата е достатъчна, за да се закупят всички активи на най-големия договорен фонд в света, инвестиращ в активи с фиксирана доходност - Vanguard Total Bond Market Index Fund. Фондът разполага с активи за около 145 млрд. долара, в това число корпоративни, държавни и ипотечни облигации.

Подобно на много други технологични компании Apple не връща обратно в САЩ голяма част от парите, които печели в чужбина, за да не плаща данъците върху тях. Вместо това базираната в Купертино, Калифорния компания инвестира в корпоративни облигации и други активи като фондове на паричните пазари и щатски държавни ценни книжа.


Тъй като държи над 90% от кеша си в чужбина, компанията редовно емитира собствени облигации, за да финансира различни програми като обратно изкупуване на акции и капиталови разходи. Apple обяви тази седмица, че ще емитира дълг на стойност 7 млрд. долара и ще използва средствата отчасти, за да финансира изплащането на 63 цента дивидент на акция, както и увеличението на размера на програмата си за обратно изкупуване на акции.

Какво може да купи Apple със 250 млрд. долараВижте 7-те компании с най-големи шансове да бъдат придобити

Apple и други компании в нейното положение, засега на бързат да връщат средствата си в САЩ, надявайки се, че скоро ще могат да го направят при по-ниски данъчни ставки. Планираните данъчни промени от президента на САЩ Доналд Тръмп включват намаляване на данъка и за средства връщани от чужбина, макар че данъчната ставка засега остава неясна. По време на предизборната си кампания той говореше за 10% данък, а според Министъра на финансите на САЩ, Стив Мнучин, ставката ще бъде “много конкурентна.”

Инвестициите на Apple, управлявани от базираната в Рино, Невада Braeburn Capital Inc., може да се окажат достатъчно големи, за да повлияят на пазарите, ако компанията реши да прави някакви сериозни промени в позициите си. Apple обикновено предпочита по-сигурните и по-краткосрочни облигации издавани от емитенти компании с висок кредитен рейтинг.

Сле корпоративните облигации, следващият най-голям дял в портфейла на Apple имат щатските държавни ценни книжа на стойност 53 млрд. долара. Общо 21 млрд. долара пък са инвестирани в ценни книжа обезпечени с ипотеки и други активи.

Засега ръководителите на Apple не са обсъждали какво възнамеряват да правят, ако по-изгодните условия за връщането на средства в САЩ станат реалност.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg