В какво инвестира своите 257 млрд. долара Apple?

5047
В какво инвестира своите 257 млрд. долара Apple?

© Pixabay

Ако Apple Inc. бе фонд за инвестиции в облигации, тя щеше да се извисява високо над конкуренцията.

Общо 144 млрд. долара от рекордните 257 млрд. долара кеш на производителя на iPhone са инвестирани в корпоративен дълг, според данните на компанията, изнесените тази седмица. Сумата е достатъчна, за да се закупят всички активи на най-големия договорен фонд в света, инвестиращ в активи с фиксирана доходност - Vanguard Total Bond Market Index Fund. Фондът разполага с активи за около 145 млрд. долара, в това число корпоративни, държавни и ипотечни облигации.

Подобно на много други технологични компании Apple не връща обратно в САЩ голяма част от парите, които печели в чужбина, за да не плаща данъците върху тях. Вместо това базираната в Купертино, Калифорния компания инвестира в корпоративни облигации и други активи като фондове на паричните пазари и щатски държавни ценни книжа.

Тъй като държи над 90% от кеша си в чужбина, компанията редовно емитира собствени облигации, за да финансира различни програми като обратно изкупуване на акции и капиталови разходи. Apple обяви тази седмица, че ще емитира дълг на стойност 7 млрд. долара и ще използва средствата отчасти, за да финансира изплащането на 63 цента дивидент на акция, както и увеличението на размера на програмата си за обратно изкупуване на акции.

Какво може да купи Apple със 250 млрд. долараВижте 7-те компании с най-големи шансове да бъдат придобити

Apple и други компании в нейното положение, засега на бързат да връщат средствата си в САЩ, надявайки се, че скоро ще могат да го направят при по-ниски данъчни ставки. Планираните данъчни промени от президента на САЩ Доналд Тръмп включват намаляване на данъка и за средства връщани от чужбина, макар че данъчната ставка засега остава неясна. По време на предизборната си кампания той говореше за 10% данък, а според Министъра на финансите на САЩ, Стив Мнучин, ставката ще бъде “много конкурентна.”

Инвестициите на Apple, управлявани от базираната в Рино, Невада Braeburn Capital Inc., може да се окажат достатъчно големи, за да повлияят на пазарите, ако компанията реши да прави някакви сериозни промени в позициите си. Apple обикновено предпочита по-сигурните и по-краткосрочни облигации издавани от емитенти компании с висок кредитен рейтинг.

Сле корпоративните облигации, следващият най-голям дял в портфейла на Apple имат щатските държавни ценни книжа на стойност 53 млрд. долара. Общо 21 млрд. долара пък са инвестирани в ценни книжа обезпечени с ипотеки и други активи.

Засега ръководителите на Apple не са обсъждали какво възнамеряват да правят, ако по-изгодните условия за връщането на средства в САЩ станат реалност.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...