Защо дигиталният портфейл е сигурно средство за разплащане?

7824
Защо дигиталният портфейл е сигурно средство за разплащане?

© Pixabay

Мобилните разплащания вече са част от ежедневието и все повече хора предпочитат да използват телефона си, вместо да носят портфейл, пълен с банкноти, монети, карти за отстъпки и различни други физически разплащателни средства.

Тази тенденция се развива изключително бързо и в България. Наскоро VIVACOM пусна дигитален портфейл Pay by VIVACOM, който може да се използва за безконтактни плащания с телефон, онлайн пазаруване и мигновени парични трансфери.

В първите два материала от поредицата, посветена на ползите от мобилните разплащания, ви разказахме как можете да се сдобиете със собствен дигитален портфейл Pay by VIVACOM, какви са основните причини той да е доста по-полезен от традиционното портмоне и защо това е един от най-бързите и удобни начини за извършване на финасови трансфери.

Едно от ключовите предимства на мобилното разплащане обаче е сигурността. Доскоро тази тема засягаше основно защитата на самите трансфери, но в условията на разпространението на COVID-19, за все повече хора най-голямо значение има тяхната собствена безопасност.

Ето кои са най-важните елементи от дигиталния портфейл, които гарантират сигурността и контрола върху вашите средства.

Защо с телефона, а не в брой?
Разплащанията с мобилен телефон не изискват никакво съприкосновение с каквито и да било физически носители. В приложение като Pay by VIVACOM можете да съхранявате не само парични средства, но и данни за банкови карти и сметки, от които да извършвате преводи, както и карти за отстъпка, които ползвате в обектите, където пазарувате. Това елиминира нуждата от физически контакт със служителите на касата, а оттам се намалява значително както рискът за вашето здраве, така и за това на околните.

Можете да плащате на ПОС терминали с телефон, който поддържа NFC комуникация или да правите онлайн трансакции с виртуалната карта.


Контрол върху всяко движение по сметката

Дигитализираната карта, която притежава всеки един клиент на Pay by VIVACOMпо същество е виртуална платежна карта от типа Mastercard, по която се съхраняват личните средства на всеки клиент.

Историята на всички извършени плащания до момента се намира на основния екран на приложението, точно под баланса по сметката. Освен това потребителят получава и нотификация за всяко извършено плащане и теглене, без значение дали е с карта или чрез телефона.

Още повече, че съхранението на банковите карти в дигитален формат елиминира възможността от това да ги загубите физически. Всеки, който е губил портфейла си или е бил жертва на кражба, знае колко
административни главоболия му е струвало това.

Не че няма вероятност да загубите и телефона си, но той, като физическо устройство, също притежава елементи за защита (пароли, пръстови отпечатъци и лицево разпознаване, например), които в много по-голяма степен ви гарантират, че личните ви средства са защитени от злоупотреби.

Защита на личните данни

Използването на дигиталния портфейл изисква верификация на профила, с която се доказва, че той е свързан с реално физическо лице. За целта се изисква предоставяне на документи за самоличност през формата в приложението.

За да се извършват надеждно и сигурно плащанията и трансакциите в приложението, Pay by VIVACOM си партнира с Пейнетикс - финансова институция и администратор на лични данни, който се регулира от Българската народна банка и Комисията за защита на личните данни.
 
Информацията на потребителите в Pay by VIVACOM се третира с най-висока степен на защита и се обработват само необходимите данни при законоустановен минимален период на съхранение и ограничен достъп.

Уникалната карта Mastercard Digital First  

От 27 юли потребителите на VIVACOM и Pay by VIVACOM вече могат да се възползват и от уникалната за България карта Mastercard Digital First. Услугата осигурява достъп до виртуална карта за разплащане в дигиталния портфейл Pay by VIVACOM, както и физическа карта с всички функционалности на безконтактните карти, но с по-голяма сигурност, по- добър контрол и изчистен минималистичен дизайн.
 
За удобство и сигурност на потребителите, на физическата карта са изписани само имената на картодържателя. Липсва каквато и да е било чувствителна информация. Уникалният 16-цифров номер (ПАН) и CVC кода за онлайн плащания с картата са видими само в дигиталния портфейл след въвеждане на парола от клиента. Достъп до него има единствено титулярят чрез използване на биометричните си данни или секретен код.
 
Услугата „Цифрово активиране“ на Mastercard (MDES – Mastercard Digital Enablement Service) е част от технологията на всеки мобилен портфейл, тъй като използва най-модерните технологии за плащане – EMV стандарт, токенизация и криптография, за да гарантира цялостност на информацията на картодържателя.

Повече за Mastercard Digital First можете да прочетете тук.   

Ако все още не знаете как да се сдобиете със собствен дигитален портфейл...

Инсталирайте приложението Pay by VIVACOM през Google PlayStore за телефони с Android, AppStore за телефони с iOS или от Huawei AppGalery и следвайте стъпките за регистрация. В рамките на няколко минути ще разполагате с платежна сметка.

На разположение са два плана, които се различават според таксите за някои платежни операции. Стандартният се казва SMARTPAY и е без месечна такса за ползване. VIVAPAY е с месечната такса 3.99 лв., но в момента е в промоция - без месечна такса за всички клиенти на мобилни услуги на VIVACOM.

„Платежните услуги през приложението Pay by VIVACOM се предоставят от „Пейнетикс“ АД – дружество за електронни пари, притежаващо лиценз, издаден от БНБ с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by VIVACOM и представител на „Пейнетикс“ АД, вписан в регистъра на БНБ по чл.19 от ЗПУПС. „Файър“ е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.“

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg