Инвестицията на сляпо в първично публично предлагане на дигитални активи (ICO) се оказва невероятно доходоносно начинание.

Според доклад на компанията за рисков капитал Mangrove Vapital Partners, вложенията в ICO носят средна възвръщаемост от извънземните 1 320% към днешна дата.

„Ако някой е инвестирал на сляпо по 10 хил. евро във всяко ICO, включително и в големия брой ICO-та, които се провалиха, това ще му донесе инвестираната сума, умножена по 13.2 пъти“, пише в доклада.

Бившият оперативен директор на Skype и партньор в Mangrove е автор на проучването, в което са използвани данни от 204 ICO процедури, при които резултатите са известни.

Това включва тези ICO-та, чиито предложени активи вече се търгуват из онлайн борсите, както и тези, които записват провал след процедурата по първично предлагане, предава businessinsider.com.

ICO е нов начин за набиране на финансиране от страна на стартиращи компании, разчитащ на блокчейн технологията, стояща зад криптовалути, като биткойн и етер.

Принципът е прост и най-важното напълно извън всякакви регулации на повечето места по света – стартиращата компания пуска за продажба нови активи, които могат да са както нова виртуална валута, така и някакъв индикатор, имащ собствена стойност, влияеща се от развитието на компанията, предприемаща ICO.

Инвеститорите купуват предложените активи чрез ICO-то, а получените пари се използват от стартиращата компания, за да развива бизнеса си.

Така например, услуга за стрийминг на музика предварително пуска за продажба абонаментни талони (или някакъв друг актив), дават пример от Mangrove.

Потребителите купуват тези талони, въпреки че услугата за музика все още не е активна, с надеждата, че когато това се случи, цената на техните талони ще е скочила и респективно те ще спечелят от тях.

ICO процедурите станаха особено популярни през 2017 година. Общата сума, набрана чрез този похват, вече нахвърля 2 млрд. долара. За компаниите, които развиват дейност в сферата на блокчейн технологиите, ICO е основен метод за намиране на инвестиции, за сметка на класическите компании за рисков капитал.

Регулаторите по света предупреждават, че ICO носи голям инвестиционен риск. Въпреки че някои криптовалути демонстрират чудовищни ценови ръстове, абсурдно високата волатилност на този пазар може да изяде стойността буквално за секунди.

Въпреки това, много инвестиционни банки и хедж фондове започват да проявяват интерес към инвестиции в ICO процедури и криптовалути. Все пак говорим за над 400% ръст в цената на биткойн от началото на годината и над 1 300% средна възвръщаемост при ICO.

Етиен Брюнет, рисков капиталист, живеещ в Лондон, посочва, че „през следващата година и нещо ще има луда възвръщаемост в сферата на криптовалутите“. „Отне доста време на институционалните инвеститори да преминат от „какво е това“ към „може би трябва да инвестираме““, казва той.

По думите му, вече има хедж фондове, които са доста по-отворени от другите и инвестират в криптовалути. Ако една или две от инвестициите се провалят, едва ли ще бъде голям проблем, ако поне един от дигиталните активи постигне пазарен успех.

Виртуалните валути обещават именно подобни ценови скокове, което е и главната причина толкова много хора да гледат към тях с надеждата за лесна печалба.

През месец август финтех компанията NEXT посочи, че има поне 55 хедж фонда, които инвестират в биткойн.

Популярността на круптовалутите нарасна до такава степен, че Goldman Sachs вече действа по създаването на собствено звено за търговия с биткойн. Клиентите на институцията са получили писмо през месец август, в което пише, че „става все по-трудно за институционалните инвеститори да игнорират криптовалутите“.

Според Брюнет новината за Goldman Sachs е много важно събитие. По думите му, големите фондове не могат да разчитат на стандартните онлайн борси за виртуални валути поради огромните парични обеми, с които работят.

Реално подобни фондове имат нужда от посредник, които да работи като брокер, когато става дума за криптовалути. Goldman Sachs могат да поемат тази роля, казва Брюнет, който все пак отчита проблема, че в света на финансите все пак има действащи регулации, за разлика от ситуацията при криптовалутите.

Според Майкъл Джексън от Mangrove, евентуалната регулация на ICO процедурата може да помогне на бизнеса. „“Веднъж регулирани, ICO могат фундаментално да променят начините, по които бизнесът набира капитал“, пише той.

„Хората мислят, че биткойн и етер са нов вид актив. За някои обаче криптовалутите продължават да са чиста спекулация“, добавя Брюнет.