Биткойнът получава първия си сериозен ъпгрейд за последните четири години

775
Биткойнът получава първия си сериозен ъпгрейд за последните четири години

© Pixabay

Първият ъпгрейд на биткойна за последните четири години ще стане факт през ноември, след като беше договорен от "миньорите" на дигиталната валута, съобщава CNBC.

Обновяването на системата на най-търгуваната криптовалута се казва Taproot и засяга прозрачността и ефективността на трансакциите.

То ще даде възможност и за сключването на  т. нар. "умни договори" (smart contracts), които са един от ключовите елементи на блокчейн системата и позволяват извършването на сложни трансакции без необходимостта от посредници.

"Taproot е важна крачка, защото отваря много възможности за предприемачите, които се интересуват от разширяване на функционалностите на биткойна", казва основателят на Stillmark Алис Килийн.


За разлика от ъпгрейда през 2017 г., който предизвика сериозни разногласия сред представителите на криптообщността, подкрепата за Taproot е единодушна.

Основните промени, които ъпдейтът засяга, са свързани с дигиталното удостоверяване на трансакциите в блокчейн системата - това е "отпечатъкът", който всеки участник оставя върху своите действия.

В момента криптовалутата използва алгоритъм на т. нар. елиптична крива за дигитално удостоверяване (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm), който се генерира от всеки дигитален портфейл и гарантира, че всеки биткойн може да бъде похарчен само от неговия законен собственик.

Taproot ще премине към т. нар. алгоритъм на Шнор, който дава възможност за по-добра защита на личната информация за всеки участник. За индивидуалните биткойн адреси в блокчейн системата нещата няма да се променят кой знае колко, но простите трансакции вече няма да се различават от по-сложните.

Т. нар. "умни договори" могат да се използват във всякакви случаи - от плащане на месечния наем до регистрация на автомобили. А с новия алгоритъм за удостоверяване те ще станат доста по-евтини и ще заемат по-малко "място" в блокчейн мрежата.

В момента те могат да се сключват както в основната система на биткойн, така и в Lightning Network - специалната платформа за моментални трансакции. Предимството ѝ е, че цената на операциите там е много по-ниска.

Според експертите, цитирани от CNBC, новият ъпдейт ще увеличи присъствието на криптовалутата в бързоразвиващи се сектори, като DeFi (децентрализираните финанси) - финансови приложения, които дават директен достъп на потребителите до различни финансови услуги, елиминирайки нуждата от посредници.

Засега етериумът беше предпочитаната криптовалута за този тип трансакции.

Очаква се новият алгоритъм на удостоверяване да влезе в сила през ноември тази година. Дотогава ще се проведат всички тестове, които ще гарантират неговата сигурност и ще предотвратят опасността от грешки. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg