Как криптокомпаниите реагират на сътресенията около тавана на дълга в САЩ

1498
Как криптокомпаниите реагират на сътресенията около тавана на дълга в САЩ

© Pexels

Криптовалутите често се характеризират с големите си ценови колебания и волатилност, но стабилните монети (stablecoin) са цифрови валути, предназначени да правят точно обратното - да поддържат стабилни нива. 
 
Ако имате стабилна монета, за която се предполага, че е равна на 1 долар, тогава теоретично можете да сте сигурни, че тя винаги ще струва толкова. Това е като да имате цифрова версия на самата доларова банкнота и улеснява използването на криптовалутите за ежедневни неща като закупуване на стоки или услуги, намалявайки рисковете, свързани с обикновените криптовалути, чиято стойност може да се повиши или понижи много бързо. 
 
“Тези монети се превърнаха в ключова част от цялостната криптосистема - в момента пазарната им стойност е близо 130 млрд. долара, в сравнение с около 11 млрд. през юни 2020 г. На карта са поставени много пари и тъй като остават броени дни до настъпването на т.нар. дата Х в САЩ - когато според Министерството на финансите на страната правителството трябва да повиши тавана на дълга или рискува да не може да обслужи задълженията си, компаниите за стабилни монети са притеснени”, посочва в свой анализ на криптопазара във времена на икономическа несигурност CNN. 
 
Circle, компания за финансови услуги, която емитира една от най-големите стабилни монети, обвързани с щатския долар, в света - USDC, се подготвя от месеци. Медията говори с главния изпълнителен директор на Circle Джереми Алаир, който разказва какво прави компанията в тази ситуация и какви изводи си е направила от регионалната банкова криза. 
 
Как Байдън и Маккарти ще „продадат“ сделката за тавана на дълга на КонгресаАмериканският президент Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти постигнаха окончателно споразумение за повишаване на тавана на дълга на САЩ


Попитан как неговата компания се подготвя за евентуален дефолт, Джереми Алаир отговаря: “На най-високо ниво USDC е проектирана така, че винаги да бъде изкупувана за 1 USD. Начинът, по който са създадени регулаторните насоки за това, както и нашият собствен подход, е да държим резервите в най-сигурните и най-ликвидните доларови активи в света - така че в миналото 80% от резервите на USDC бяха в краткосрочни държавни облигации на САЩ, т.е. 90-дневни или по-малко държавни облигации. Когато се говори за стойността на долара, това обикновено е опорната точка - краткосрочните съкровищни бонове”. 

Преди месеци обаче, когато е установена въпросната дата Х, компанията се сблъсква със ситуация, при която на теория, ако държи съкровищни бонове с падеж след 31 май и страната изпадне в дефолт, тя няма да е в състояние да изплати дълга си, а самият долар ще се обезцени, защото краткосрочните съкровищни бонове са референтната точка за паричните средства и обезпеченията в по-широката финансова система. Затова и Circle предприема мерки, за да си гарантира превантивно, че не държи съкровищни бонове с падеж след 31 май. 
 
Това обаче не е първият случай, в който Circle може да преживее сътресения заради външни фактори. Компанията е инвестирала 3,3 млрд. долара в Silicon Valley Bank преди нейния фалит.  
 
Из наръчника на Уолстрийт за предотвратяване на хаоса с тавана на дългаОсновна цел: да се поддържа функционирането на финансовите пазари


Какъв урок е научил доставчикът на USDC и каква стратегия е възприел, за да се предпази от бъдещи банкови проблеми? 

“Винаги сме били загрижени за експозицията към банковата система с частични резерви. Бихме искали някаква част от паричните средства, които стоят зад USDC, да се държат във Фед, в съкровищни облигации и в други подобни, тъй като тогава ще имаме нещо изключително сигурно, което всички разбират и на което могат да разчитат. Ние се движехме към това преди срива на SVB, а като част от усилията ни да продължим да го правим, привличаме онлайн все по-големи и по-големи попечители на парични средства. Bank of New York Mellon, която е един от най-големите и най-сигурни попечители на парични средства в света, държи нашите”, посочва Джереми Алаир. 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

dimitrov
# 0
22:06 | 4 June 2023
Предложение за инвестиционен заем за земеделие и промишленост Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се с нас по имейл: (pacific-loan.service@outlook.fr) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg