Какво наистина мислят централните банки по света за биткойна?

5479
Какво наистина мислят централните банки по света за биткойна?

© Pixabay

Осем години след раждането на биткойн, централните банки във все по-голяма степен отчитат предимствата и недостатъците на дигиталните валути.

Пазителите на световната икономика имат два вида въпроси, с които да се справят. Първо, какво да правят и дали въобще да правят нещо, по отношение на зараждането и разрастването на частните криптовалути, които привличат все повече и повече внимание, като биткойнът вече гони цена от 10 000 долара.

Вторият въпрос е дали да „емитират“ техни официални версии.

Ето как, според Bloomberg, подхождат най-големите централни банки (и някои по-малки) към криптовалутите:


САЩ: Опасения около поверителността

Проучването на криптовалутите от страна на Федералния резерв на САЩ е в началото си, а от институцията не са особено ентусиазирани по отношение на „емитирането“ от централна банка на официален отговор на биткойн.

Джером Пауъл, който е член на борда на директорите и е номиниран за следващия председател на Фед, заяви по-рано през годината, че техническите въпроси около самата технология остават, а "управлението и контролът на риска ще бъдат от ключово значение."

Според Пауъл има "значителни" предизвикателства пред „емитираната“ от централна банка криптовалута, поверителността може да е проблем, а алтернативите, предлагани от частния сектор, може би ще са достатъчни.

Еврозоната: Балон, подобен на този с лалетата

Европейската централна банка (ЕЦБ) нееднократно предупреждава за опасностите от инвестирането в дигитални валути. Вицепрезидентът Витор Констансио обяви през септември, че биткойнът не е валута, а “лале”, визирайки балона от 17-и век в Нидерландия.

Неговият колега Беноа Кьор пък предупреди, че волатилността на биткойна, обвързаността на валутата с укривания на данъци и с престъпността крие сериозни рискове.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви този месец, че влиянието на криптовалутите върху икономиката на еврозоната е ограничено и те не представляват заплаха за монопола на централните банки върху парите.

Китай: Условията са „назрели“

Китай даде ясно да се разбере: централната банка има пълен контрол над криптовалутите. През 2014 г. Централната банка на Китай създаде екип, който да проучи и създаде дигитални фиатни пари, а от финансовата институция смятат, че "условията са назрели" за приемането на технологията.

Банката обаче наложи ограничения върху емитиращите дигитални частни валути, забранявайки борсовата търговия на биткойн и други криптовалути.

Засега няма официална дата за пускането на държавна дигитална валута, но според властите дигиталните пари може да подпомогнат ефективността на разплащанията и да позволят по-точен контрол над валутите.

Япония: В етап на проучване

Управителят на Централната банка на Япония Харухику Курода заяви през октомври, че банката няма план за емитирането на дигитални валути, въпреки че е важно да се задълбочат познанията за тях.

“Емитирането на валута на централната банка е все едно централната банка да предостави достъп до сметките си на всички,” каза Курода. “В това отношение дискусията за валута на централната банка поставя под въпрос фундаменталните въпроси на централното банкиране.”

Германия: „Спекулативна играчка“

В страна, в която много граждани все още предпочитат да плащат в брой, централната банка е особено предпазлива по отношение на възхода на биткойн и другите виртуални валути. Членът на борда на директорите на банката Карл-Лудвиг Тийле заяви през септември, че биткойнът е “по-скоро спекулативна играчка, отколкото форма на разплащания.”

Преминаването на депозитите към блокчейн технологията би навредило на бизнесмоделите на централните банки и това може да попречи на паричната политика, каза Тийле.

В същото време Централната банка на Германия активно проучва прилагането на технлогията в системите за разплащания.

Великобритания: Потенциална „революция“

Управителят на Централната банка на Англия Марк Карни е определял криптовалутите като потенциална “революция” във финансите. Миналата година централната банка създаде инкубатор за стартъп компании в сферата на финансовите технологии.

Според Карни технологията, базирана на блокчейн, е “много обещаваща” по отношение на това да даде възможност на централните банки да засилят защитата си срещу кибератаки и да променят начина по който се осъщесвяват разплащания между институциите и потребителите.

Той обаче предупреди, че Централната банка на Англия все още е далеч от създаването на дигитална версия на британския паунд.

Франция: Да се подхожда с „голяма предпазливост“

Управителят на Централната банка на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало заяви през юни, че от банката „съветват да се подхожда с голяма предпазливост към биткойна, защото зад тази валута няма публична институция, която да създаде доверие. В историята всички примери за частни валути завършват лошо. Биткойнът дори има тъмна страна, свързана с атаките спрямо данните."

Според него "тези, които използват биткойн, днес го правят на собствен риск."

Индия: Биткойн не е разрешен

Централната банка на Индия е против криптовалутите, предвид факта, че те могат да бъдат канал за пране на пари и финансиране на тероризма.

Въпреки това централната банка има екип, който проучва дали дигиталните валути, подкрепени от глобалните централни банки, могат да бъдат използвани като законно средство за разплащане. В момента използването на криптовалути е нарушение на правилата за търговия с чужди валути.

Бразилия: Подкрепяме иновациите

Централната банка на Бразилия “не вижда непосредствен риск за бразилската финансова система", но остава нащрек по отношение на използването на тези валути, се казва в изявление на банката от този месец.

Банката обеща “да подкрепя финансовите иновации, в това число новите технологии, които правят финансовата система по-сигурна и по-ефективна.”

Канада: Нещо като актив

Заместник-управителят на Централната банка на Канада Каролин Уилкинс, която оглавява проучването на криптовалутите, заяви в интервю този месец, че те не са истинска форма на пари.

“Това всъщност е актив, който и трябва да бъде третиран по този начин,” казва Уилкинс. Както и други централни банкери, тя гледа на блокчейн технологията като на обещаващ начин за това финансовата система да стане по-ефективна.

Южна Корея: Следим за престъпления

Централната банка на Южна Корея се е коцентрирала върху това да защити потребителите и да предотврати използването на криптовалутите за престъпна дейност. Заместник-управителят Шин Хо-сун заяви по-рано през месеца, че има необходимост от още проучвания и мониторинг.

Русия: „Пирамидални схеми“

Централната банка на Русия е изразявала опасения по отношение на потенциалните рискове от дигиталните валути, като управителят Елвира Набюлина е заявявала, че “ние не легализираме пирамидални схеми” и “ние сме напълно против частните пари, независимо дали те са във физическа или виртуална форма.”

За момента Централната банка на Русия предпочита да забави решението за регулацията на финансовите инструменти, освен ако президентът Владимир Путин не окаже натиск за предприемането на действия по-скоро.

Централната банка работи с прокуратурата за блокирането на уебсайтове, които предлагат на инвеститорите на дребно достъп до борси за биткойн, според Сергей Швецов, заместник управител на финансовата институция.

Австралия: Следим отблизо

Централната банка на Австралия следи отблизо възхода на дигиталните валути и признава, че технологията, която стои зад биткойна, "има потенциала да бъде широко използвана в много други сфери на икономиката," заяви един от ръководителите в банката Тони Ричардс.

Турция: Важен елемент

Дигиталните валути може да допринесат за финансовата стабилност, ако бъдат проектирани добре, заяви управителят на Централната банка на Турция Мурат Четинкая.

Дигиталните валути крият нови рискове за централните банки, в това число за контрола върху паричното предлагане, стабилността на цените и паричната политика, каза Четинкая.

Въпреки това, според него, дигиталните валути може да са важен елемент за безкешовата икономика, а използваните технологии може да ускорят и да направят системите за разплащания по-ефективни.

Нидерландия: Най-дръзките

Нидерландците са сред най-дръзките, когато става въпрос за експериментиране с дигитални валути. Преди две години централната банка създаде собствена криптовалута на име DNBcoin, само за вътрешно ползване, за да разбере по-добре как действа цялата система.

На представянето на резултатите през миналата година Рон Берндсен, който оглавяваше проекта, заяви, че блокчейн технологията е приложима при сетълмента на сложни финансови трансакции.

Скандинавия: Проучване на възможностите

Подобно на Нидерландия, някои от Скандинавските страни са в челото на проучването на идеята за дигитални пари. Шведската централна банка, която е най-старата в света, опитва различни опции, в това число електронна крона, базирана на дигитален регистър.

Според банката въвеждането на електронна крона не представлява някаква голяма пречка за паричната политика.

В условията на намаляване на използването на пари в брой, норвежката централна банка разглежда възможности, като индивидуални сметки в централната банка или карти, или приложение, които могат да бъдат използвани за разплащания.

Първоначалният ентусиазъм на Дания до известна степен бе охладен, като заместник-управителят на централната банка на страната Пер Калесен миналия месец предупреди, че трябва да се внимава с предлагането на дигитални валути от страна на централните банки директно на потребителите.

Един от неговите аргументи е, че подобен директен достъп до ликвидност на централната банка допринася за масовото теглене на средства от банките във времена на криза.

Нова Зеландия: Обмисляме бъдещето

Централната банка на Нова Зеландия обяви тази седмица, че обмисля планове за емитиране на валута и как дигиталните пари се включат в тези технологии.

“В момента се работи по оценката на бъдещото търсене на новозеландските фиатни пари и дали е оправдано централната банка да замени използваната в момента физическа валута с дигитална алтернатива”.

Мароко: Нарушение на закона

Страната обяви, че всички сделки с виртуални валути нарушават закона и са подсъдни. Криптовалутите представляват тайна система за разплащания, която не е подкрепена от нито една институция и крие значителни рискове за хората, които я използват, заявиха властите в изявление този месец.

Банката за международни разплащания: Нещо, което не може да се игнорира

"Централната банка на централните банки" е заявявала, че възходът на криптовалутите не може да се пренебрегне и че централните банки трябва да обмислят дали за тях има смисъл на някакъв етап да „емитират“ собствена дигитална валута.

Това обаче може да увеличи рисковете за масови тегляния на средства от банките, а търговските банки може да се сблъскат с недостиг на депозити. Поверителността също може да бъде проблем.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg