Развод ми дай... но без криптовалутите

3463
Развод ми дай... но без криптовалутите

Разводът не е от най-приятните преживявания, но навлизането на криптовалутите в света на финансите го правят още една идея по-сложен, пише Bloomberg.

Дигиталните валути, като биткойн и етер, се оказват истинско предизвикателство за адвокатите по бракоразводни дела, защото високата волатилност и проблемите с проследяването на собствеността усложняват така или иначе тежката процедура по разделянето на активите в една двойка. 
 
Нарастващата популярност на криптовалутите (а доскоро и шеметното им поскъпване) означава, че те присъстват все по-осезаемо в семейния бюджет.

Но когато се стигне до неговото разделяне, оценката и доказването на собствеността се оказват проблематични. Анонимността на транзакциите може да бъде удобно убежище за хората, които искат да скрият реалното си състояние от своята половинка. 
 
"Често при развод единият партньор търси "гърне със злато", което не съществува. Само че в света на криптовалутите е твърде възможно "съкровището" да е напълно реално", казва Тоби Йербърг от правната кантора Collyer Bristow.

Той посочва, че вече разглежда няколко дела, в които единият от съпрузите твърди, че половинката му може да притежава скрити биткойни. 
 
В подобна ситуация, ако единият партньор отказва да сподели информация за дигиталните си активи, бракоразводната процедура се превръща в скъпо и продължително начинание, в което няма гаранция, че всеки от съпрузите ще получи справедлив дял от общото имущество. А в някои случаи действително става въпрос за много пари. 
 
Криптовалутите, които се търгуват на регулирани пазари или тези, закупени с официални банкови трансакции, са по-лесни за проследяване и съответно за оценяване. Ако обаче виртуалният актив е пренесен на физически носител, който няма връзка с интернет (USB флашка например), нещата стават доста сложни.

Може да се наложи наемането на специализиран "дигитален детектив", който да проследи цялата онлайн комуникация на съпрузите, да прегледа всичките им мейли, за да идентифицира евентуалните сделки и прехвърляния на криптовалути. Това може да отнеме много време, а цената на подобна услуга може да достигне няколко хиляди долара - в някои случаи повече от цената на самия актив. 
 
"Криптовалутите много усложняват процедурата, ако единият партньор се опитва да скрие състоянието си. По същия начин, по който това се случва с офшорните сметки. Ние имаме инструментите, с които да проследим тези трансакции, но някои юристи все още не ги разбират. Експертизата в случая е ключов фактор", твърди Виктория Кларк от адвокатската кантора Stowe Family Law. 
 
Оценяването на семейните криптоактиви също може да се превърне в проблем заради високата волатилност. През декември миналата година цената на биткойна гонеше 20 000 долара, впоследствие падна до 6000, а в момента се движи около 10 000.

Това означава, че стойността на активите може да се промени драстично в рамките на едно бракоразводно дело, за разлика от традиционните финансови активи, чиято цена варира в много по-тесни граници. 
 
Адвокатите на Royds Withy King дават реални примери с бракоразводни дела, в които единият партньор е натрупал значително състояние в дигитални валути, но впоследствие, със срива на цените, то е почти изгубено. В един от случаите става въпрос за първоначална инвестиция от 111 600 долара, направена през ноември 2016 г. До декември 2017 г. портфейлът набъбва до над 1 милион долара, а два месеца по-късно вече е на стойност 600 000. 
 
Съдилищата вече трябва да взимат предвид и развитието на новите технологии. Биткойнът беше създаден през 2009 г., а юристите вече се сблъскват с реални казуси за разпределяне на имущество. До този момент няма натрупана достатъчно солидна база данни от дела и процедурите тепърва с "изглаждат" в хода на изслушванията.

Освен това много от традиционните мерки за защита на собствеността, прилагани от съда (запори, блокиране на сметки и т.н.), не работят в света на криптовалутите. 
 
И все пак да скриеш имотното си състояние от съда не е толкова лесно, твърдят юристите, цитирани от Bloomberg. Магистратите имат опит с проследяването на активи, включително и зад граница.

В случаите, в които едната страна по бракоразводното дело отказва да разкрие част от активитет си (например криптовалутите), съдията може да "компенсира" другия партньор с останалата част от семейното имущество. 
 
Държавните институции тепърва ще трябва да прецизират регулациите върху блокчейн технологиите. Във Великобритания, например, този процес вече стартира с разследване на парламентарната комисия по финанси. Тя е натоварена с изготвянето на доклад за рисковете и възможностите, които криптовалутите предоставят на потребителите, на бизнеса и на правителството. 
 
"Биткойнът може и да е балон от гледна точка на цената, но блокчейн технологията не е", смята Виктория Кларк. Нейните колеги адвокати обаче са на мнение, че правната система трябва да навакса сериозното си технологично изоставане, за да бъде в крак с изискванията на времето.   
  

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg