Silvergate е първата традиционна банка, жертва на криптоиндустрията

1468
Silvergate е първата традиционна банка, жертва на криптоиндустрията

© Silvergate

Сривът в криптоиндустрията взе първата си голяма жертва от традиционната финансова система - Silvergate Capital. 
 
Калифорнийската кредитна институция, която е една от водещите банки на криптопазара, обяви, че ще прекрати дейността си и ще върне всички депозити, съобщава Wall Street Journal. 
 
Причина за това е масовото изтегляне на активи от страна на потребителите след срива на FTX, което принуди компанията да продаде спешно активи на голяма загуба, за да покрие заявките за милиарди.  
 
Silvergate "също така обмисля как най-добре да отговори на исковете и да запази остатъчната стойност на активите си", става ясно от прессъобщение на банката, цитирана от изданието. 
 
Silvergate обслужваше компании от криптоиндустрията, като помагаше на инвеститорите да прехвърлят долари във и от търговски криптоплатформи чрез своята мрежа за обмен Silvergate Exchange Network, която спря да функционира миналата седмица, припомня още WSJ. 
 
Сривът на банката отразява разпада в по-широката криптоиндустрия, до която доведе провалът на FTX миналата година. Най-известната криптоборса и други компании, контролирани от основателя ѝ Сам Банкман-Фрайд, са източник на около 1 млрд. долара от депозитите на Silvergate, а техният колапс разтърси криптопазара и доведе до рязък спад на акциите на банката.  
 
Тази имплозия на Silvergate бележи и първия случай, в който сривът в криптоиндустрията засяга играч извън нея. Тя далеч не е единствената финансова институция, която реши да пофлиртува с криптопредприемачите, но е единствената, която взе решение да преработи бизнес модела си така, че той да е центриран около обслужването на свързани с криптоактиви бизнеси. 
 
Но въпросните клиенти побързаха да изтеглят депозитите си от Silvergate след срива на FTX, а последвалите регулаторни репресии допълнително внесоха смут на пазара.  
 
Проблеми в Silvergate дърпат надолу акциите на криптокомпаниите Компанията отчете нетна загуба в размер на 1 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2022


По този начин почти 10-годишният криптоексперимент на банката се срина в рамките на няколко месеца. 

Провалената стратегия 
 
През 2013 г. банката е кредитор на търговски недвижими имоти с няколко клона в района на Сан Диего, а през следващата година отваря вратите си за криптокомпании и депозитите ѝ нарастват драстично, като почти всички от тях идват от света на цифровите валути. 
 
Окрилена по този начин, компанията продава по-голямата част от традиционния си банков бизнес, за да се съсредоточи върху криптоинвеститорите, предоставяйки банкови услуги на борси като FTX, Coinbase Global Inc. и Kraken. 
 
Вместо да обвързва депозитите си с кредити, банката държи всички тях в брой или в лесни за продажба ценни книжа. Това в крайна сметка ѝ позволява да посрещне тегленията, които набъбнаха до милиарди през последните месеци, акцентира WSJ. 
 
През четвъртото тримесечие на миналата година депозитите в Silvergate, свързани с криптовалути, спадат с 68%. За да отговори на заявките за теглене, банката ликвидира ценни книжа, които дотогава държи в баланса си. Загубените 718 млн. долара от продажбата на дълга далеч надхвърлят общата печалба на банката поне от 2013 г. насам, посочва още изданието. 
 
Миналата седмица Silvergate разкри, че за предходните два месеца е продала ценни книжа, загубите от които може да навредят сериозно на капитализацията ѝ. След оповестяването на тази информаци редица криптокомпании, включително Coinbase, Circle Internet Financial, Paxos Trust Co. и Galaxy Digital Holdings, преустановиха отношенията си с банката. 
 
Миналия петък финансовата организация обяви, че нейната Silvergate Exchange Network, специална платежна мрежа, популярна сред криптокомпаниите, ще бъде закрита. 
 
Което се оказа и последния пирон в ковчега на организацията. 
 
 
 
 
 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg