Най-голямата централа за складиране на CO2 започва работа в Исландия

996
Най-голямата централа за складиране на CO2 започва работа в Исландия

© Pixabay

Най-голямата инсталация за складиране на въглеродни емисии директно от атмосферата започва работа в Ислания, предава Ройтерс.

Централата "улавя" емисиите директно от атмосферата, след което ги складира в подземни контейнери. Проектът е осъществен в партньорство между швейцарския стартъп Climeworks AG, който разработва системи за улавяне на въглерод от атмосферата и исландската компания Carbfix.

Съоръжението ще може да улавя по 4000 тона въглероден диоксид на година, което е еквивалент на емисиите, генерирани от 790 леки автомобила.


Миналата година глобалните въглеродни емисии достигнаха 31.5 милиона тона, по данни на Международната енергийна агенция.

Директното улавяне на CO2 от атмосферата е един от начините за ограничаване на климатичните промени, според учените.

Централата в Исландия, наречена Orca, се състои от осем подземни контейнера, подобни на тези, които се използват в корабната индустрия. Изтеглянето на въглеродния диоксит от атмосферата става с помощта на система от филтри и вентилатори.

Впоследствие изолираният въглерод се смесва с вода и се "инжектира" дълбоко под земната повърност, където, под влияние на високото налягане, постепенно се превръща в скална маса. Самият процес по улавянето и складирането на вредните емисии се захранва с възобновяема енергия от близката геотермална електроцентрала.

Вулканите ли ще охлаждат затоплящата се планета?Едва ли има много природни явления, които да са по-мащабни и по-мощни от вулканичните изригвания

Засега технологията все още е скъпа и недостатъчно ефективна за масово индустриално приложение. С увеличаването на мащабите обаче, разработчиците ѝ се надяват, че цената на улавянето и складирането на въглеродния диоксид ще започне да се понижава, тъй като все повече компании и потребители ще искат да намалят въглеродния си отпечатък.

Към момента по света оперират 15 подобни инсталации, които улавят и складират по около 9000 тона CO2 на година.

Американската петролна компания Occidental Petroleumе в процес на изграждане на най-голямата подобна централа. Тя ще е разположена в Тексас, близо до някои от най-големите находища на компанията и се очаква да е с капацитет за складиране на 1 милион тона въглеродни емисии на година.

Climeworks, която наскоро сключи споразумение с швейцарския презастраховател Swiss Re, предлага на индустриалните си клиенти абонаментна услуга. Срещу фиксирана месечна сума тя се ангажира да улавия и складира част от генерираните от тях въглеродни емисии. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

това е по абсурдно
# 0
15:09 | 8 September 2021
дори и от фалшивата ви пандемия
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg