Стара въглищна електроцентрала в Съединените щати се трансформира в модерна "ферма" за биткойн, която може да се похвали със собствен източник на енергия, предава BBC.

Енергийната компания Greenidge Generation купува ТЕЦ-а Lockwood Hills в щата Ню Йорк през 2014 година и я трансформира към работа с природен газ. В момента тя произвежда електричество, което може да се използва, както за добив на криптовалута, така и да се подава към общата електрическа мрежа.

Една част от електричеството захранва стотици компютърни конфигурации, които се намират в самата централа и се използват за "копаене" на биткойни. Другата част се продава на енергийните оператори, като балансът между двата пазара се определя от това кой е по-печеливш в съответния момент.

Изпълнителният директор на компанията Тим Рейни обяснява, че цената за производството на ток варира в широки граници и това определя решението дали тя да се използва за захранване на "фермата" за криптовалути или да се продава на операторите.

Еколозите често критикуват криптоиндустрията, че използва твърде много енергия и то такава, която се генерира от изкопаеми източници. В това отношение Greenidge Generation също иска да постигне напредък.

Цените на металите растат, но не се отварят нови мини. Ето защо...В миналото, в периоди на поскъпване на суровините, минните компании масово инвестираха в големи проекти

Компанията твърди, че е намалила въглеродните емисии на централата със 75% в сравнениие с периода, в който е работила на въглища. Но въпреки, че вече използва природен газ, тя все пак генерира известно количество въглероден диоксид. Това е и причината, поради която част от местното население не е настроено особено позитивно към нея.

Ръководството на Greenidge демонстрира желанието си да успокои притесненията, свързани с екологичния ѝ отпечатък, като през май тази година доброволно закупи въглеродни квоти, които компенсират въглеродните ѝ емисии. Компанията смята, че е първата американска ферма за биткойн, предприела подобна стъпка.

Освен това централата планира да затвори за постоянно един от утайниците за въглищна пепел, който се намира на нейна територия и да го превърне в соларен парк с площ от 143 акра и капацитет от 5 мегавата.

Защо САЩ се превръщат в В САЩ вече се добиват около 17% от всички криптовалути, като ръстът на годишна база е над два пъти