Нидерландия спира износа на технологии за чипове към Китай

1280
Нидерландия спира износа на технологии за чипове към Китай

© Getty Images

В сряда, правителството на Нидерландия обяви, че планира нови ограничения върху износа на полупроводникови технологии с цел защита на националната сигурност на страната. По този начин Хага се присъединява към усилията на Вашингтон да ограничи износа на чипове за Китай, съобщава Reuters. 
 
Новината отбелязва първата конкретна стъпка на страната, която контролира основни технологии за производство на най-новите чипове, към приемането на правилата, за които САЩ настоява с цел да ограничи китайската индустрия за производство на чипове, както и военния напредък на Пекин. 
 
През октомври, САЩ наложиха широкообхватни ограничения върху износа на американски технологии за производство на чипове за Китай, но за да бъдат ограниченията ефективни, е необходимо и други ключови доставчици да се включат. В това число базирани в Холандия и Япония компании, които произвеждат ключови за производството на чипове компоненти,   
 
Съюзниците на Вашингтон водят преговори по въпроса от месеци, посочва още информационната агенция. 
 
Германия забранява оборудване на Huawei и ZTE в своите 5G мрежи Въпреки че все още не посочва поименно двете компании, се очаква скоро страната да се нареди до Великобритания и Швеция


Нидерландският министър на търговията Лизи Шрайнемахер обявява решението в писмо до местния парламент, като коментира, че ограниченията ще бъдат въведени преди лятото. 

В писмото ѝ не се споменава конкретно Китай, който е ключов търговски партньор на Нидерландия, нито името на ASML Holding - най-голямата технологична компания в Европа и основен доставчик за производителите на полупроводници, но всъщност и двете ще бъдат засегнати, посочва още Reuters. В него се уточнява обаче, че една от технологиите, които ще бъдат засегнати от затягането на режима, са системите за литография DUV - вторите по степен на усъвършенстване машини, които ASML продава на производителите на компютърни чипове. 
 
Потърсени за отговор от Reuters, от ASML заявяват, че очакват да се наложи да кандидатства за лицензи за износ на най-напредналите си инструменти, но това няма да се отрази на финансовите ѝ резултати за 2023 г. 
 
ASML доминира на пазара на литографски системи - машини за милиони долари, които използват мощни лазери за създаване на миниатюрните схеми на компютърните чипове. Компанията очаква продажбите ѝ в Китай да останат почти без промяна - на ниво от 2,2 млрд. евро, през 2023 г. Тази прогноза обаче всъщност илюстрират относително свиване, тъй като очакванията за общите ѝ продажби на този пазар бяха те да нараснат с 25%.  
 
Истината е, че ASML никога не е продавала най-модерните си машини на клиенти от Китай. По-голямата част от продажбите ѝ в страната са насочени към по-малко развити производители на чипове. Но нейните най-големи южнокорейски клиенти - Samsung и SK Hynix, имат значителен производствен капацитет в Китай. 
 
Очаква се и Япония да актуализира политиките си за износ на оборудване за производство на чипове през тази седмица, твърдят източници на Reuters. 
 
 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg