Португалия също забранява китайското оборудване в своите 5G мрежи

9077
Португалия също забранява китайското оборудване в своите 5G мрежи

© Pixabay

Португалия може да се превърне в поредната държава, която ефективно забранява на Huawei и други китайски компании да участват в изграждането на 5G мрежите ѝ. Както съобщава Bloomberg, правителството на страната е препоръчало да се забрани на местните оператори да се снабдяват с 5G оборудване от доставчици, базирани извън Европейския съюз, или от държави, които не са част от Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) или Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 
 
В изявление на Висшия съвет за киберсигурност на Португалия от четвъртък се казва, че доставчиците извън тези юрисдикции представляват "висок риск" за сигурността на безжичните мрежи на страната. В документа не се споменава конкретно Huawei, но тъй като Китай не е член на НАТО, ОИСР или ЕС, компанията, заедно с други китайски доставчици като ZTE, на практика ще бъде изключена от участие в изграждането на португалските мрежи от ново поколение, ако кабинетът одобри препоръката на Съвета по киберсигурността. 
 
САЩ окончателно забрани употребата на оборудване на Huawei и ZTEТова е поредният ход на Вашингтон срещу китайските технологични гиганти


"Huawei не е запознат предварително с този въпрос и не е бил консултиран по него", коментира говорител на компанията пред Financial Times. "През последните две десетилетия Huawei работи с португалски оператори за изграждане на безжични мрежи и предоставяне на качествени услуги, които свързват милиони хора. Ние ще продължим да спазваме всички приложими закони и разпоредби и да обслужваме португалските клиенти и партньори, които разчитат на нашите продукти и услуги." 

Забраната на китайските компании да участват в нейните 5G мрежи би била рязък обрат в позицията на Португалия, която от години се радва на близки отношения с източноазиатската суперсила. Financial Times отбелязва, че през последните години Португалия е един от най-големите бенефициенти на китайски инвестиции на глава от населението. Дори Altice Portugal, най-големият оператор на безжични мрежи в страната, подписа през 2018 г. споразумение за използване на оборудване на Huawei за част от своето 5G внедряване.  
 
Ако Португалия приеме рестриктивните мерки, тя ще се присъедини към Канада и няколко други европейски държави, включително Дания, Швеция, Естония, Латвия и Литва, които наскоро забраниха на китайския доставчик да участва в техните 5G мрежи. 
 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg